Har dårlig/ingen dekning

Radio på hytta er viktig. De aller fleste kan bruke vanlige radioapparater – men i noen tilfeller kreves uteantenne. Her er tips for hytteeiere med manglende eller svak DAB-dekning.

DAB-nettene har større arealdekning enn FM-nettene og mange har fått stort kanalutvalg på hytta. Undersøk dekningsforholdene på din hytte via dette dekningskartet. Områder som på kartet ligger på grensen av dekning eller i noen tilfeller er markert uten dekning, kan i noen tilfeller gi mottak med utendørs antenne (se lengre ned).

Digital radio i områder uten DAB-dekning

Dersom du har hus eller hytte i et område uten DAB-dekning trenger det ikke bety at du mister radiosingalene. Radio sendes også over satellitt og internett/mobilnett.

Har du allerede digital-tv kan du hente frem radio-menyen og velge kanal her. Alle digital-tv-aktører har radio som en del av sitt innholdstilbud, men vær oppmerksom på at kanalutvalget er annerledes enn pakken i DAB-nettene. Har du digital kabel-tv vil de også som regel ha et radiotilbud, ta kontakt med din lokale leverandør. Se dekningskart for Rikstv her.

Disse sender tv via parabol, Viasat og Canal Digital

Radio over internett

Dersom du har tilgang til internett, via fastnett eller mobile nett, kan du også høre radio. De aller fleste radiokanaler finnes også på internett, ikke bare norske men all verdens radiokanaler. Det finnes en rekke radioapparater som kan spille av internettradio.

Mobildekning

Dersom du ikke har en fast internettforbindelse kan du få tilgang på internett via mobile nett (telenett). Det er god 3G-dekning i Norge og 4G-nettet bygges stadig ut. Du kan fint streame radio over disse, men vær oppmerksom på at lyttingen da kan koste penger. 

Sjekke mobil-dekningen i ditt område via operatørenes egne dekningskart. Telenor Netcom Ice.net

Internett og DAB utfyller hverandre

Både DAB og internett brukes til å sende digital radio, men internett kan ikke uten videre erstatte DAB. De to teknologiene utfyller hverandre. Les hvorfor i denne artikkelen.

 

 

Område med svak dekning

Har du dårlig dekning vil det normalt hjelpe med en utvendig antenne. Den festes på veggen eller gavlen (jo høyere opp desto bedre) og kobles til DAB-radioen inne med en kabel. Prinsippet er det samme som for tv-antennene.

Ikke alle radioer kan bruke utvendig antenne

Skal du sette opp en uteantenne for radio, må radioen ha en antenneinngang. Oftest er dette en såkalt F-kontakt, og den finnes på et begrenset antall apparater. På enkelte modeller kan man skru av den medfølgende DAB-antennen. Sjekk med forhandler om din radio kan benytte en ekstern antenne. Slik ser en ekstern antenneinngang ut.

F-kontakt på DAB-radio og kabel

F-kontakt på DAB-radio og kabel

Montering av ekstern antenne

Ulike typer DAB-antenne

Det finnes flere typer antenner tilpasset ulike situasjoner. En antennes utforming står i forhold til hvilken frekvens den skal motta. De enkleste antennene er ofte best egnet. En såkalt passiv antenne, som ikke krever strøm for å fungere, gir enklere installasjon, og som regel like godt mottak som en aktiv antenne.

Utendørsantenner til DAB
Yagi-antenner

Ekstern DAB-antenne - yagi (Foto: triax.com)

Ekstern DAB-antenne – yagi (Foto: triax.com)

I de mest krevende områdene der man har svake signaler og/ eller forstyrrende refleksjoner anbefaler vi Yagi-antenner. Disse antennene er retningsbestemte og må således monteres slik at de i utgangspunktet peker på den beste DAB-senderen, men må dreies inntil man har best mottak. Dette fordi i enkelte tilfeller vil refleksjonen i fjell og andre naturlige hindringer representere et bedre signal enn direkte fra senderen. Se mer om montering av antenner under.

 

Dipol-antenner

Ekstern DAB-antenne - dipol (Foto: triax.com)

Ekstern DAB-antenne – dipol (Foto: triax.com)

Et enklere alternativ enn yagi-antennen er dipol-antennen. Den er ikke like retningsfølsom som yagi-antennen, og derfor i utgangspunktet enklere å få godt mottak med. En dipol-antenne kan motta signaler fra flere hold, også refleksjoner fra omgivelsene. En antenne som vist på bildet koster typisk noen få hundrelapper, og har en noe mer diskret utforming enn yagi-varianten.

 

 

Rørantenner, som her er avbildet mot rød vegg, er også svært godt egnet. Antennen heter Antennensysteme 4929.01.

Nærbilde nytteantenne

 

 

 

 

 

Hvilket frekvensområde benyttes til DAB?

DAB benytter VHF bånd III 174 – 240 MHz. Ofte står det «DAB/DAB+» for å indikere at antennen kan motta dette frekvensområdet.

Slik monterer du en ekstern antenne.

Hvor på bygningen skal jeg montere antennen og hva må jeg huske på?

For alle antennetyper er beste fremgangsmåte å benytte en vanlig batteridrevet DAB-radio og bevege seg rundt bygningen til man har funnet stedet med best signaler. Vi anbefaler at man bruker skalaen “Signal Error”/ “Signalfeil” på radioen for å bedømme dette. Her må man se etter så lavt tall som mulig. Noen radioer viser “signal quality”, og da er det høyeste verdi som gjelder. De aller fleste DAB+ reiseradioer har minst èn av disse skalaene tilgjengelig, bruk “info”- eller “display”-knappen på radioen for å veksle mellom ulike skjerm-modi.

Har du ikke en reiseradio tilgjengelig, prøv deg frem med antennen koblet til radioen, og sjekk signalstyrke / kvalitet ved alle vegger.

Når du har funnet hvilken vegg som vil gi best signal, fest antennen provisorisk for å sikre at mottaket faktisk er tilfredsstillende før endelig montering.

Bruk av DAB-radio for å finne beste plassering

Bruk av DAB-radio for å finne beste plassering (bildet til høyre viser det beste mottaket av de to)

Viktig å montere antenne vertikalt 

Monter antennen så høyt som mulig, og vertikalt (loddrett). For å oppnå minst mulig signaltap på veien fra antennen til DAB-radioen anbefaler vi å benytte så få koblinger som mulig (f.eks. skjøter mm.) fra antennen til radioen. I tillegg bør man forsøke å unngå å legge kabelen i skarpe 90 graders vinkler f.eks. når man fester den innendørs, men å legge den i myke buer. Da en del av antenneledningen blir liggende utendørs bør den være tilpasset dette. Kontaktene som sitter ferdig montert på kabelen er å foretrekke, men disse er ofte vanskeligere å dytte gjennom hull i veggen. F-kontakter man selv skrur på kabelen er gode nok, men det er viktig å avisolere kabelen riktig slik at kontaktflatene mellom ledningene og kappen inne i kabelen og selve kontakten er så gode som mulig. (artikkelen fortsetter under guiden)

Steg for steg

  1. 1

    En DAB-radio med ekstern antenneinngang

    Husk at radioen må ha en antenneinngang for ekstern antenne.
  2. 2

    Antennekabel

    Sjekk at den har kontakter som passer til inngangen på antennen og på radioen, som oftest leveres disse med F-kontakt han i begge ender, men ikke alltid. Det finnes overganger mellom for eksempel koaksial til F-kontakt mv.
  3. 3

    DAB-antenne

    Velg en antenne til formålet og som er egnet for signalstyrken på plassen den skal brukes.

Radioer med ekstern antenneinngang

Vi har laget en oversikt over radioer som kan kobles med ekstern antenne. For enkelte radioer kan antennekontakten sitte vanskelig til, sjekk dette på forhånd om du ønsker en så enkel monteringsjobb som mulig. Kompakte lydanlegg / mikro-anlegg med DAB kan ha inngang for ekstern antenne, selv om de ikke står i vår liste. Spør forhandler hvis du er i tvil.

Eksempler på produkter

Viser 13 av 13 treff i kategorien Ekstern antenneinngang

Endre søket
Prisjakt

Produktguiden er utarbeidet i samarbeid med Prisjakt

Produktguiden er en hjelp til orientering, men dekker ikke nødvendigvis alle produkter. Den er heller ikke en kvalitetsgaranti. Det tas forbehold om feil i informasjonen om produktene.