Felles radiospiller på nett

Radiospilleren som benyttes på radio.no og av en rekke radiokanaler er basert på en spesialutviklet teknologi, som gjør det enklere å høre radio via internett.

Av radio.no

Digitalradio Norge har lisensiert en egen radiospiller som skal gjøre det lettere å høre radio via nett. Teknologien innebærer at alle norske radiokanaler kan knyttes sammen på nett og tilby lytterne et felles brukergrensesnitt i sine radiospillere. Det gjør det lett å svitsje mellom kanaler. Tidligere var dette vanskelig fordi radiokanalene har hver sine radiospillere med ulikt utseende og funksjonalitet.

Den nye radiospilleren vil ta radiolytting tilbake til det som er radioens varemerke og genialitet, nemlig enkel bruk.

Du finner spilleren ved å trykke på playknappen som kommer til syne når du drar musa over stasjonenes logoer i kanaloversikten her på radio.no.

Kanalliste
Alle de riksdekkene kanalene (bortsett fra NRK Vær) har radiospiller og kan spilles av direkte fra Radio.nos kanaloversikt. Noen lokalradioer har også radiospiller, flere vil komme fortløpende.

Suksesshistorien fra England

Teknologien i den nye spilleren er utviklet i Storbritannia. Der gjorde de seg de følgende erfaringene før radiospilleren ble innført, i 2010 var det hundrevis av forskjellige spillere og relativt vanskelige brukergrensesnitt. Resultatet var flat nettradiobruk. Slik så noen av nettradiospillerne ut før omleggingen:

Om oss - Radiospiller - bilde 1

I 2011 ble bransjen enige om å samarbeide om teknologi, men fortsatt konkurrere på innhold. Løsningen ble en et felles brukergrensesnitt på tvers av 315 stasjoner med felles søkemotor og favoritt-/hurtigvalgsknapper. Løsningen het Radioplayer. Her fikk alle stasjonene sitt eget særpreg, men samtidig var tuftet på den samme plattformen.

Om oss - Radiospiller - bilde 2

I Radioplayer er utseende og hvordan applikasjonen oppfører seg for lytter konsistent, men innholdet blir driftet individuelt av hver radiostasjon. Det er først når lytteren klikker «Søk» eller «Mine kanaler» at andre kanaler i tjenesten dukker opp.  De enkelte konsollene ligger fysisk på kanalens eget nettsted/server. Det vil si at når lytteren klikker på kanalens radiospiller fra kanalens hjemmeside vil konsollet åpnes med kanalens utforming og begynne å spille kanalens direktesendte radiostrøm.

Om oss - Radiospiller - bilde 3

Dette gjøres ved å gjøre noe av flaten i spillerene er standard på tvers av alle radiokanalene, og noe er individuelt. Tjenesten samler informasjon om alt som sendes på de ulike radiokanalene, slik at man enkelt kan søke opp innhold på tvers av alle kanaler. Man kan eksempelvis søke på sanger, artister, programmer og programledere og få en liste over hvilke radiostasjoner som sender dette i nær fremtid. I tillegg kan man lagre sine favorittkanaler akkurat som på et tradisjonelt radioapparat.

Slik ser konsollet i UK Radioplayer ut, uten innhold:

Om oss - Radiospiller - bilde 4

Effekten av denne sammenslåingen var stor.  I 2012 hadde andel radiolytting via internett gått fra 3,4 % til 4,9 %, som er en 44 % vekst på 12 måneder, og stadig nye kanaler ble lagt til, samt at en mobil applikasjon ble lansert.  Her kan du søke opp kanaler i UK Radioplayer: klikk her og skriv noe i søkefeltet

Den norske versjonen, Radio.no-spilleren

I Norge har man valgt å ha en litt annen og bredere layout.
Radiospiller
Målsetningen med Radio.no-spillerene er å samle norske radiokanaler i ett brukergrensesnitt, i en innpakning som er like enkel som tradisjonell radio, hvor lytter kan gjøre radiosøk og få nye opplevelser. For bransjen er målsetningen å øke nettradiobruken.

Mobilapplikasjon

Digitalradio Norge planlegger også en mobilapplikasjon av tjenesten.