Kjøpe ny bil

Så godt som alle nye biler kommer nå med DAB+radio.

Antall nye biler med DAB+radioer øker jevnt og trutt. Alle de mest solgte merkene i Norge har DAB+løsninger, men tilbudet kan variere fra modell til modell.

Når du skal kjøpe ny bil er det viktig å spørre forhandler om radio, for å kartlegge om den automatisk kommer med DAB+ eller det må bestilles som spesialutstyr. De aller fleste bilmerker har uansett løsningene klare og kan gi deg god informasjon. Nederst i denne artikkelen vil du også finne en oversikten over modeller med DAB. Listen oppdateres hvert halvår.

 

Oversikt – biler med DAB+

Listen nedenfor er basert på statistikk fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) samt opplysninger fra importører i Norge.

Volkswagen  DAB+ er standard i alle personbiler.
Toyota Alle person- og varebiler har DAB+ som standard.
Volvo Volvo har DAB+ som standard i alle modeller, med unntak for basis utstyrsnivå.
BMW DAB+ er standard.
Nissan DAB+ som standard-utstyr de fleste modellene, de øvrige som tilvalg.
Ford DAB+ er standard i alle personbiler. Nyttekjøretøy: DAB+ standard i Courier, Connect og Transit. Tilvalg i Ranger og Custom (sistnevnte får DAB+ std fra høsten)
Skoda DAB+ er standard i alle Skoda personbiler.
Audi Kommer som standard i de fleste modeller på det norske markedet.
Mercedes-Benz Kommer som standardtilbehør i tre modeller, som ekstrautstyr i øvrige og ettermonteringsløsning i øvrige modeller.
Peugeot DAB+ standard i følgende modeller: 108, 208, 2008 Active/Allure, 308, 3008, 5008, 508, Partner, Expert og Boxer. iOn: standard fra sept. 2016. 4008 og Bipper: som ettermontert tilbehør.
Mazda DAB+ er standard i alle personbiler.
Mitsubishi DAB+ er standard i to modeller, men leveres som tillegsutstyr i øvrige modeller. Kommer i to ny modeller i løpet av 2015.
Kia DAB+ som standard i: Rio, Cee`d, Sportage, Sorento, Soul, Optima, Niro. Fra sent 2016 også: Carens og Picanto.
Tesla DAB+ er standard i modellene som er tilgjengelig på det norske markedet.
Opel DAB+ som standard på alle modeller.
Suzuki DAB+ er standard i alle personbiler.
Citroen DAB+ standard på følgende modeller: DS3, DS4 og DS5. C1, C3, C4, C4 Cactus, C4 Picasso, C5, Berlingo Multispace. For C3Picasso og C4 tilbys ettermontering, mens C-Zero får DAB+ som standard fra september -16.
Subaru DAB+ er standard på alle lagerførte modeller i Norge
Hyundai DAB+ standard i Tucson, Santa Fe, i20, i40 og IONIQ. Tilvalg i i10, iX20, i30 og Grand Santa Fe. Ettermontering av DAB+ tilbys for flere eldre modeller.
Honda DAB+ status per modell: CR-V: standard fra Elegance, Civic: standard fra Sport, Civic Tourer: standard fra Lifestyle. Jazz Comfort: tilvalg, Jazz Elegance: Standard. HR-V Elegance: tilvalg, HR-V: Executive: Standard.

Øvrige merker:
Porsche:          DAB+ som tilvalg i alle modeller.
Lexus:             DAB+ som standard i alle modeller.
Renault:          DAB+ som standard i alle person- og varebiler.

 

Selger forhandler bil med kun FM-radio?

En bil som kun har FM-radio, kan bli betraktet som en bil med mangel og du vil ha krav på erstatning dersom du ikke gjøres oppmerksom på dette i kjøpsøyeblikket. De fleste bilselgere forsikrer seg mot dette ved å be kunden signere en kontrakt på at de vet at bilen har FM-utstyr. Vi oppfordrer deg til å snakke med forhandler for å finne en DAB+-radio. Be eventuelt om avslag i pris og få hjelp med radio av et verksted.

Forhandlere som selger biler med FM-radio må gjøre kundene oppmerksom på at radioen vil ha begrenset funksjonalitet om få år.

 

 

Sjekk om bilen har DAB+

Er det en DAB+ radio?

Dersom radioen tar inn radiokanalen NRK Sport har den DAB+. Husk at du skal høre lyden av kanalen, ikke bare se teksten i displayet.

Radioen må være utstyrt med DAB+ teknologi for å kunne ta inn alle radiokanaler etter FM-slukking.

Radioer er merket med hhv AM, FM og DAB, men vær klar over at DAB-merkingen også kan forvirre. Radioer med DAB+ kan være merket som DAB. Det sikreste er derfor å å undersøke hvorvidt den tar inn kanaler som kun sender i DAB+. Får radioen inn NRK Sport er den utstyrt med DAB+.

 

DAB-dekning over hele landet

DAB har like høy og tildels høyere dekningsgrad som FM-nettene og gir tidenes største landsdekkende utvalg av kanaler. Se DAB-dekningen der du bor og ferdes.

Dekningskart-hele-Norge

 

 

Bedre radiodekning langs veien

Radiodekningen langs veiene er generelt bedre med DAB enn FM. DAB gir flere kanaler, mer stabilt mottak og radio fri for skurr.

Les mer om veidekningen 

 

 

 

 

 

Tunneler får DAB

Alle tunneler med FM-mottak får DAB-sendere. Tunnel-utbyggingen pågår for fullt i 2015 og 2016, og skal være ferdig i god tid før nasjonal FM-slukking.

Les mer om DAB i tunneler.