Mobil/nettbrett/PC

Mobil, nett og PC/Mac fungerer ypperlig som radio og er en viktig del av den digitaliserte radioen. På denne siden gir vi mer innsikt i radio via nett.

Hører du radio på internett får du langt flere kanaler enn det som sendes over DAB. Du kan søke opp kanaler fra absolutt hele verden, og selv blant norske kanaler er det mange egne nisjekanaler på nett. Flere lokalradioer sender over internett og selv større radiohus har opprettet nisjekanaler på nettet for å ha et tilbud til alle. Mange av kanalene som faller i den siste kategorien er i all hovedsak musikkanaler uten programledere. Til gjengjeld finner du kanaler for alle tenkelige musikksjangere.

Mobil

Du kan lytte til radio på mobilen via radioapplikasjoner (radioapp’er) på din smarttelefon. Det finnes mange gode app’er til både iOS, Android, Windows, etc. De store kringkasterne som NRK, P4 og Radio Norge har egne app’er med sine kanaler. Det samme gjelder for en rekke lokalradioer. Foruten å høre lyden av radiokanalene kan du ofte også få mer informasjon i form av tekst og bilder. Noen byr dessuten på muligheten for å deltagelse i sendingene på ulike måter. Det finnes også felles app’er som samler flere radiokanaler i samme tjeneste, f.eks. TuneIn.

Med en app streamer du data over mobilnettet eller wifi. Vær oppmerksom på at streamet lyd er en kontinuerlig nedlasting som gjør at det påløper kostnader dersom mobilen din bruker mobile nett og ikke wifi. Streaming tømmer også mobilen raskere for batteri enn normalt. I Europa finnes det i dag ikke mobiler med DAB, men det er forventet å komme.

Nettbrett

Nettbrett fungerer stort sett på samme måte som mobilen. Du kan høre radio via en app. Mange bruker nettbrett til radiolytting når de ikke er på farten, og kan da koble appen mot wifi-tilgangen hjemme. Med god båndbredde og god wifi dekningen i hjemmet får du en god radioopplevelse.

PC/Mac

Vil du høre radio over PC/Mac bør du lete frem nettstedene til de kanalene du søker. Der vil du finne egne nettbaserte spillere. NRK har en radiospiller hvor du finner alle deres kanaler. Her har du også mulighet til å lytte på radioarkivet, og dermed høre sendinger som er opptil en måned gamle. P4 og deres søsterkanaler finner du her. Radio Norge m.fl. kan du lytte til ved å følge denne linken.

Radio.no finner du også noen kanaler som du kan lytte til direkte ved å klikke på dere logo. Dette tilbudet vil snart utvides til å gjelde alle kanalene.

Dekning?

Sjekk hvordan dekningen fra DAB- og mobilnett er der du befinner deg.

Radio og Internett

Utfyller hverandre

Både DAB og internett brukes til å sende digital radio – men internett kan ikke med dagens kapasitet erstatte DAB. De to teknologiene utfyller hverandre. Les hvorfor i denne artikkelen.