Hvordan sjekke at bilen har DAB+

Husk å spørre om bilen har DAB+ når du kjøper bil. Mange forhandlere kan hjelpe deg, men kjøper du privat må du være innstilt på å gjøre en eventuell oppgradering selv.

Etter 2017 har alle riksdekkende kanaler og kommersielle kanaler i storbyene sluttet å sende på FM-nettet. Det betyr at du trenger radio med DAB+ for å fortsette å høre radio i bilen.

Kjøpe privat eller hos forhandler

De aller fleste bilforhandlere kan hjelpe deg til DAB+ i bilen. Mange forhandlere vet hvilken radioløsning som passer for deres merker, og kan enten gi tips og råd, eller hjelpe med installasjon. Kjøper du bil privat må du i større grad belage deg på å finne løsninger på egenhånd. Det finnes løsninger for alle typer biler og i all hovedsak velger du mellom å installere ny radio eller oppgradere med adapter. Mer informasjon om dette finner du her.

Sjekk om bilen har DAB+

Radioen må være utstyrt med DAB+-teknologi for å kunne ta inn alle radiokanalene etter FM-slukking. Er du usikker på om bilen har DAB+ kan du sjekke dette på en enkel måte; Bla i kanallisten og finn en av NRK`s kanaler. Velg den, og sjekk at du kan høre lyden. Kan du det, har radioen DAB+. Det er ikke nok at kanalen kommer fram i kanallisten – du må kunne høre den.

Forskjellen mellom DAB og DAB+

DAB er en teknologi for digital radiokringkasting. Det er en forskjell på de to variantene DAB og DAB+. DAB+ er et nyere lydformat enn DAB. En DAB+-radio kan ta imot begge variantene.

Apparat-DAB-konsoll

Les mer om forskjellen mellom DAB og DAB+

DAB-dekning over hele landet

DAB er nå tilgjengelig over hele landet, med et større utvalg kanaler enn noensinne. De nye DAB-nettene er minst like omfattende som de gamle FM-nettene. Se DAB-dekningen der du bor.

Dekningskart-hele-Norge

 

Bedre radiodekning langs veien

Radiodekningen langs veien er bedre med DAB enn med FM-senderne. DAB gir flere kanaler, mer stabilt mottak over større områder og en lytteropplevelse fri for skurr.

Tunneler og radio

Tommelfingerregelen er at alle tunneler som hadde innlagt FM også skal ha DAB. Vær oppmerksom på at enkelte korte tunneler kan gi helt eller delvis radiomottak uten å ha innlagt sendersystem. I slike tunneler kan man oppleve at FM ga bedre dekning enn DAB gjør i dag – men det kan også være motsatt.