Hvordan sjekke at bilen har DAB+

Husk å spørre om bilen har DAB+ når du kjøper bil. Mange forhandlere kan hjelpe deg, men kjøper du privat må du være innstilt på å gjøre oppgraderingen selv.

Fra 2017 vil alle riksdekkende kanaler og kommersielle kanaler i storbyene slutte å sende på FM-nettet. Det betyr at du trenger radio med DAB+ for å fortsette å høre radio i bilen. Skal du kjøpe bil må du spørre om radioformatet for å sjekke om du trenger å gjøre oppgraderinger.

Kjøpe privat eller hos forhandler

De aller fleste bilforhandlere kan hjelpe deg til DAB+ i bilen. Mange forhandlere vet hvilken radioløsning som passer for deres merker, og kan enten gi tips og råd, eller hjelpe med installasjon. Kjøper du bil privat må du i større grad belage deg på å finne løsninger på egenhånd. Det finnes løsninger for alle typer biler og i all hovedsak velger du mellom å installere ny radio eller oppgradere med adapter. Mer informasjon om dette finner du her.

Sjekk om bilen har DAB+

Radioen må være utstyrt med DAB+-teknologi for å kunne ta inn alle radiokanalene etter FM-slukking. Er du usikker på om bilen har DAB+ kan du sjekke dette på en enkel måte. Følg rådet i boksen under.

Vær også oppmerksom på radioens DAB-merkingen også kan forvirre. I enkelte biler er DAB+-radioer merket som DAB, i tvilstilfeller må du undersøke om radioen tar inn kanaler som kun sender i DAB+.

Kanaler-NRK-Sport

Dersom radioen tar inn radiokanalen NRK Sport eller P5 Hits har den DAB+. Husk at du skal høre lyden av kanalen, ikke bare se teksten i displayet.

 

Forskjellen mellom DAB og DAB+

DAB er en teknologi for digital radiokringkasting. Det er en forskjell på de to variantene DAB og DAB+. DAB+ er et nyere lydformat enn DAB. En DAB+-radio kan ta imot begge variantene.

Apparat-DAB-konsoll

Les mer om forskjellen mellom DAB og DAB+

 

DAB-dekning over hele landet

DAB er nå tilgjengelig over hele landet, med et større utvalg kanaler enn noensinne. De nye DAB-nettene er minst like omfattende som de gamle FM-nettene. Se DAB-dekningen der du bor.

Dekningskart-hele-Norge

 

 

Bedre radiodekning langs veien

Radiodekningen langs veien er bedre med DAB enn med FM-senderne. DAB gir flere kanaler, mer stabilt mottak over større områder og en lytteropplevelse fri for skurr.

Les mer om veidekningen. 

 

 

 

 

 

Tunneler får DAB

Alle tunneler med FM-mottak får DAB-sendere. Tunnel-utbyggingen pågår for fullt i 2015 og 2016, og skal være ferdig i god tid før nasjonal FM-slukking.

Les mer om DAB i tunneler.