Fra DAB til DAB+

DAB er en teknologi for digital radiokringkasting. DAB+ er en videreutvikling av DAB.

Av radio.no

DAB (Digital Audio Broadcasting) er en digital kringkastingsteknologi som er utviklet i Europa og benyttes i en rekke land i verden. DAB brukes ofte som fellesbetegnelse for både DAB og DAB+. Teknologien bar først betegnelsen DAB men har siden fått en teknisk oppgradering når det gjelder lyd og blitt utviklet til DAB+.

Hva er forskjellen mellom DAB og DAB+

Da første generasjon av DAB ble lansert for mer enn 20 år siden var teknikkene for lydkomprimering mindre avanserte enn i dag og lyden tok mer plass for å oppnå samme lydkvalitet.

DAB+ gir enda mer plass og sørger for flere radiokanaler i sendernettene, itillegg gir den bedre rom for tilleggstjenester som tekst og bilder som følger digitale radiosendinger. Signalsvakheter håndtres også ulikt i det to variantene, svinnende signaler på en DAB-radio høres ut som bobling mens med DAB+ glir signalet heller ut.

Hva med min radio?

Radioene du finner i butikkene i dag har mottak av DAB+, og med disse kan du ta inn alt av radiokanaler som sendes via DAB-nettene i Norge. DAB+-radioer kom første gang inn i handelen i 2007 og har vært vanlig i norske elektronikkutsalg fra 2009.

DAB+ i fremtiden

Når radiokanalene sender lyden ut fra studio kan de velge om de vil sende den i DAB eller DAB+. Noen kanaler sender i det opprinnelige DAB-formatet, men flertallet av kanalene sender i DAB+. Flere kanaler vil også bli lagt over i DAB+ ved overgang til digitale nett.

Etter slukking av de riksdekkende FM-nettene vil flere riksdekkende radiokanaler sendes i DAB+. Omleggingen gjøres for å få plass til flere kanaler i sendernettene. Omleggingen mot DAB+ skjer gradvis og lytterne vil bli informert i god tid etterhvert som omleggingen skjer. De fleste lyttere trenger ikke å forholde seg til denne omleggingen men noen lyttere med eldre radioer vil miste kanalene når de går over til DAB+.

Hva med min radio?

Var du blant dem som kjøpte DAB-radio før 2009, kan du ha en DAB-radio. En enkel måte å sjekke radioens teknisk format, er å lete opp NRK-kanalen NRK Sport eller P5 Hits. Hvis du får inn kanalen med tekstinformasjon og lyd kan du med sikkerhet slå fast at apparatet har DAB+.

Husk at en radio i DAB+ kan ta inn alle radiosendinger – uansett om det fra kringkaster kodes i DAB eller DAB+. Alle digital radioer har også FM-mottak.

Historikk

Den første utgaven av DAB-teknologien ble lansert allerede på 90-tallet og ble tatt i bruk av flere store kringkastere. NRK og P4 startet sine prøvesendinger på DAB på slutten av 90-tallet. DAB er blitt videreutviklet i hele perioden siden det. Den oppgraderte versjon av DAB-teknologien DAB+ ble lansert i 2007.

DAB+ er anbefalt som teknisk standard av den Europeiske Kringkastingsunionen (EBU).