Fra DAB til DAB+

DAB er en teknologi for digital radiokringkasting. DAB+ er en videreutvikling av DAB.

Av

DAB (Digital Audio Broadcasting) er en digital kringkastingsteknologi som er utviklet i Europa og benyttes i en rekke land i verden. DAB brukes ofte som fellesbetegnelse for både DAB og DAB+. Teknologien bar først betegnelsen DAB men har siden fått en teknisk oppgradering når det gjelder lyd og blitt utviklet til DAB+.

Hva er forskjellen mellom DAB og DAB+

Da første generasjon av DAB ble lansert for mer enn 25 år siden var teknikkene for lydkomprimering mindre avanserte enn i dag og lyden tok mer plass for å oppnå samme lydkvalitet.

DAB+ gir enda mer plass og sørger for flere radiokanaler i sendernettene. Den økte effektiviteten kan også utnyttes til tilleggstjenester som tekst og bilder. Signalsvakheter håndetres også ulikt i det to variantene, svinnende signaler på en DAB-radio høres ut som bobling mens med DAB+ vil lyden gradvis forsvinne.

Hva med min radio?

Radioene du finner i butikkene i dag har mottak av DAB+, og med disse kan du ta inn alt av radiokanaler som sendes via DAB-nettene i Norge. DAB+-radioer kom første gang inn i handelen i 2007 og har vært vanlig i norske elektronikkutsalg fra 2009.

DAB+ i fremtiden

Radiokanalene velger selv om de vil sende den i DAB eller DAB+. Noen kanaler sender i det opprinnelige DAB-formatet, men flertallet av kanalene sender i DAB+.

Ved slukking av de riksdekkende FM-nettene ble flere riksdekkende radiokanaler lagt over fra DAB til DAB+. Omleggingen ble gjort for å få plass til flere kanaler i sendernettene. I dag lanseres alle nye kanaler i DAB+.

Hva med min radio?

Var du blant dem som kjøpte DAB-radio før 2009, kan det være at den ikke er DAB+ kompatibel. En enkel måte å sjekke dette på, er å lete opp en NRK-kanal og sjekke om du kan høre lyden fra den. Kan du det, er det en DAB+ radio. Den kan selvsagt også spille vanlig DAB-lyd, i tillegg til FM.

Historikk

DAB ble etablert som kringkastingsformat allerede på 80-tallet og ble tatt i bruk av flere store kringkastere. De første prøvesendingene på DAB i Norge ble gjort i 1994. DAB er blitt videreutviklet kontinuerlig siden det. Den oppgraderte versjon av DAB-teknologien DAB+ ble lansert i 2007.

DAB+ er anbefalt som teknisk standard av den Europeiske Kringkastingsunionen (EBU).