Slik får du DAB i båten

Antennens plassering i båten er viktig for å få godt mottak av all type radio. Være nøye med DAB-antennen når du oppgraderer til DAB i båt.

Av

I 2017 vil riksdekkende radio på FM i Norge opphøre og erstattes med DAB. Båtfolk får med det et langt større kanaltilbud på radio enn på FM. Blant mange andre DAB-kanaler, kan du høre værtjenesten NRK Vær langs hele kysten.

Antennemontering er helt avgjørende for godt mottak. I denne artikkelen finner du tips til gode antenner og riktig bruk av DAB-radioen. Flere forhandlere av båtutstyr har DAB-produkter, både mottakere og antenner.

Hvor er det DAB-dekning til sjøs?

De landsdekkende DAB-nettene er bygget med tanke på god dekning også til sjøs. Langs det meste av Norges kystlinje kan man høre DAB-radio minst 50km fra land. Dekningen er bekreftet som god, blant annet av Redningsselskapet. Se også dekningskart.

NRKs DAB-nett er inndelt i ulike DAB-regioner, som benytter ulike sendefrekvenser. Krysser du fra en slik region til en annen betyr det at du skal gjøre en oppdatering av kanallisten på radioen for å beholde mottak av NRK-kanalene (“autoscan” el.l.).  De kommersielle kanalene (P4, Radio Norge m.fl.) benytter samme frekvens over hele landet, og kanaloppdatering er følgelig ikke nødvendig.

Antenna er avgjørende 

Alle radioer krever antenne for å fungere, også en DAB-radio. En god og riktig montert antenne (høyt og fritt) gir mottak i, og et stykke utenfor dekningsområdet vist på kartene. En feilmontert eller dårlig antenne kan gjøre at en ellers god radio ikke fungerer.

Her er generelle antennetips:

 • Antennen skal plasseres så høyt og fritt som mulig.
 • DAB-antenner skal stå loddrett for best mulig mottak.
 • En dedikert DAB-antenne er best. FM-antenner er generelt uegnet, men en passiv type kan i noen tilfeller benyttes.
 • Antennen skal ikke plasseres for nært metall og eller andre ting sideveis som skjermer for signalene.
 • I toppen av en mast er vanligvis veldig bra, gjerne ved siden av f.eks. VHF-antennen.
 • Montering på tak, targabøyle eller en pushpit kan være gode alternativ.
 • Plassering innvendig i skrog eller overbygg av glassfiber eller tre kan være bra dersom det ikke er andre forstyrrende eller skjermende apparater i nærheten. Plassering lavt over havflaten betyr svakere signaler, spesielt nær land.
 • På langtur til annet land eller annen region med andre kanaler og frekvenser må du gjøre oppdatering av kanallisten for å beholde mottaket.
Antennetyper

DAB sendes på frekvensene 174-240MHz (kanal 5-13), og antennen du velger bør være tilpasset hele dette området.  Har du en enkel piskantenne for FM som er plassert høyt og fritt, kan den sannsynligvis benyttes med noe tilpassinger. Mer om det under.

Eksempler på antenner til bruk i båt

båtBilde1

 

Glomex RA300DAB. Glassfiber pisk tilpasset DAB spesielt. Samme montering som tilsvarende VHF antenne.

 

Scan DABAMFM53 DAB-antenne. Glassfiber-pisk, 100cm.

 DAB_Antenna

Fusion DAB ANTENNE (MS-DAB100A). Kompakt, aktiv antenne som monteres på dekk, tak eller mast. En del av Fusion DAB+ adapteren, men også tilgjengelig separat.

Gussi DAB-antenne. Sort, fleksibel, 18cm. 

 

båt2
Triax UFO 150 LTE. Tallerkenutførelse som kan monteres i mast. Utgang for DAB og TV.

Metallpiskantenne 

En passiv metallpiskantenne skal være 32cm lang om den er montert på metall (jordplan), og 64 cm om den er montert på glassfiber.

båt4

Eksempel på enkel piskantenne montert på et enkelt plastrør for å få den høyt og fritt. Festet på pushpit uten å være i konflikt med jobbing på dekk. For styling og utseende dekket med sort tape.

Bruk av eksisterende FM-antenne

En enkel, FM-piskantenne uten tilpassing i form av filter eller forsterker, montert høyt og fritt, kan fungere godt også som DAB-antenne. Slike FM-antenner er lengre enn DAB-antenner. Ved å redusere lengden på pisken til ca 32 cm om den er montert på metall/jordplan, eller ca 64 cm om den er montert på f.eks. glassfiber, blir den bedre tilpasset DAB, men dermed dårligere til FM.

båt3

Eksempel på metallpiskantenne modifisert fra FM til DAB.  

Fordi de fleste radioer har separate antenneinnganger for FM og DAB trenger du en splitter dersom du ønsker å beholde FM-mottak. Vi har god erfaring med en passsiv splitter som «Antennesysteme 4724.01.» men også flere aktive splittere.

Folieantenne Funke ADSC700 / 710

Mange DAB-radioer for båt/bil leveres med en såkalt folieantenne. Den kan limes på innsiden av et vindu eller glassfiberskrog. Pga plassering i lav høyde over havet vil imidlertid dette ikke gi optimalt mottak i alle situasjoner, f.eks. fortøyd inn mot land. Plassering inne i båten, evt i lav høyde, er ikke å anbefale. Ikke alle folieantenner er like gode – dette er en modell vi har god erfaring med.

 

Eksempel på folieantenne (Funke ADSC700)

Selvlaget DAB-antenne, såkalt halvbølge dipol-antenne.

En enkel, rimelig og god variant av DAB-antenne, en såkalt dipol, kan man også lage selv. Denne kan f.eks monteres innvendig på en yttervegg/skrog, gjerne bak et panel. Jo høyere opp desto bedre.

Slik lager du en antenne selv:

 • Kjøp en vanlig 75 Ohm skjøteledning for antenne i elektrohandelen (såkalt coax-ledning), med kontakter som tilsvarer de som radioen har (ofte SMB). En coax-ledning har en innerleder og en skjerm / ”ytterkappe”, samt ytre plastisolasjon.
 • Klipp av kontakten som ikke passer i radioen og fjern plastisolasjonen 32cm inn på ledningen.
 • Flett av skjermen (den flettede ”ytterkappen” i metall) helt ned til der plastisolasjonen nå starter. Denne blir da en en 32cm lang ”metalltråd”.
 • Innerlederen legges nå èn vei, ytterkappen motsatt vei, slik at man får en 64cm lang antenne, med en ledning ut fra midten.
 • Antennen kan man for eksempel feste på innsiden av skrog eller overbygg. Kabelen skal gå 40-50cm vinkelrett ut fra fotpunktet.

 båt7 Bilde6
Eksempel på hjemmelaget dipol, montert på innsiden av skrog. Antennen blir bedre enn på bildet dersom kabelen går vannrett ut fra midten (fotpunktet). 

Oppgradering av FM-radioen eller bytte radio

I mange båter sitter det bilradioer, evt i mer eller mindre vannsikker utgave. Disse er ofte enkle å bytte ut, og en ny radio med DAB+ behøver ikke bli dyrt (priser fra ca. 1000kr, se produktguide på  www.radio.no ). De aller fleste slike radioer har god følsomhet, og det er dermed antennen som avgjør om mottaket blir godt.

Et alternativ til bytte av radio, kan være å montere en DAB-adapter. Disse sender DAB-lyden via en innebygget FM-sender, evt. aux-kabel, til FM-radioen.  Dette kan være en god løsning dersom det er krevende å fjerne den gamle FM-radioen, eller du av andre grunner vil beholde den originale radioen båten er utrustet med.

Mange bruker også reiseradio i båten, oftest med batteridrift eller med 12V-tilkobling. Også slike DAB-radioer finner du informasjon om på www.radio.no .

Forstyrrelser av mottaket

Elektromagnetisk støy/stråling kan forstyrre mottak. Enkelte LED–pærer, strømforsyning til LED-bars, 12V-USB adaptere o.l. sender radiostøy. Økt avstand mellom støykilde og antenne kan i noen tilfeller redusere eller fjerne problemet.