IFA 2017: Tydelig DAB-optimisme

En av verdens største elektronikkmesser, IFA, viser i år stor optimisme hos DAB-produsenter. Stikkord er mange nyheter og bredere produktlinjer.

Av

Det økte mangfoldet av DAB-radioer på IFA er et tydelig tegn på optimisme, og understreker at det er langt fra bare Norge som satser på DAB. Hos de fleste utstillerne var det et godt utvalg nyheter på DAB-fronten, også for nisjeprodukter som baderomsradioer.Totalt sett viser IFA-messen at Europa er på vei mot en digital radiohverdag, med DAB som den viktigste plattformen.

En nyhet fra IFA som fortjener oppmerksomhet kommer fra det norske merket Tiny. De viser i år en hjemmeadapter som kan sende DAB-lyden videre via FM. Det gjør at man kan oppgradere flere FM-radioer med en og samme adapter. Oppgradering av hjemmeradioer har blitt mer populært i Norge enn mange forutså, og det å kunne oppgradere flere FM-radioer med en og samme adapter er derfor en interessant idè.

Tiny oppgraderer flere FM-radioer med èn adapter

DAB også i nettverksprodukter

En stadig tydeligere trend for lydprodukter generelt, er at multiromsfunksjon integreres i økende grad. En portabel DAB-radio med denne muligheten kan tjene som multiromshøyttaler inne, og som reiseradio i hagen eller på tur. Merker som viser produkter med DAB og multiromfunksjon inkluderer Yamaha, Panasonic, Tivoli, Hama, Pioneer, Grundig, Technisat, Roberts, Pure og Sangean.

Yamaha integrerer DAB i mange hifi- og hjemmekinoprodukter, også de med trådløst nettverk (wifi). Andre produsenter går i samme retning.

Selv om IFA finner sted i Berlin, og har stort fokus på det tyske markedet, er det meste som vises her et signal til Europa såvel som det globale markedet. Med over 420 millioner mennesker som kan motta DAB globalt, og over 59 millioner solgte DAB-mottakere så langt, er det naturlig at produsenter nå øker investeringene i DAB-produkter. For mer informasjon om status for DAB i ulike land, se oversikt fra WorldDAB her.

Her kan du se et utvalg av DAB-radioene fra IFA i år: