Slik får du bedre DAB-mottak.

Av

Mange som opplever problemer med mottak av DAB signaler har faktisk ikke dårlig dekning. Riktig bruk av antenne og radio løser de fleste problemene.

Hver eneste dag hjelper Radio.no sin publikumservice norske radiolyttere med riktig bruk av digital radio, og etter hvert som stadig flere tar i bruk DAB i bilen, hjemme eller på hytta øker også henvendelsene med spørsmål fra lytterne. Mange opplever dårlig mottak i områder der det er god dekning. Her er noen tips og råd som kan hjelpe til bedre mottak.


1. SJEKK ANTENNA

Alle DAB-radioer trenger antenne. Hvis antenna ikke er montert riktig, kan mottaket bli dårlig.

Antenne i bil skal stå vertikalt. Mange DAB-adaptere krever også antenner som er jordet, da må en del av antenna være i kontakt med bilens metallkarosseri. I områder med veldig sterke signaler (for eksempel i store byer) kan en DAB-radio fungere uten antenne eller med feilmontert antenne, men mottaket vil forsvinne i områder med normal dekning.

Antenna på bilruten må monteres vertikalt og ikke horisontalt. Unngå montering på bilruter med solskjerming.

2. BRUK AUTOMATISK FREKVENSSKIFTE I BIL

Dersom du kjører fra en NRK-region til en annen uten å bruke automatisk frekvensskifte, kan du miste mottaket av en NRK-kanal. Automatisk frekvensskifte, også kalt Service Following, gjør at radioen automatisk plukker opp et nytt signal for kanalen du lytter til.

I enkelte radioer kan funksjonen også hete DAB to DAB, kanalforfølgelse, DAB-linking eller alternative frekvenser på radioens innstillinger”. Les mer her.

Om du ikke har funksjonen for automatisk frekvensskifte må du oppdatere kanal-lista manuelt. 

Eksempel: Når du for eksempel hører NRK P3 og kjører fra Tønsberg til Hamar vil du bevege deg gjennom tre ulike NRK-regioner, med tre ulike frekvenser. Dersom radioen ikke har aktivert automatisk frekvensbytte vil du miste mottaket og radioen bli stille. Dette er ikke ulikt funksjonen «RDS” som mange er kjent med fra sin gamle FM radio.

3. OPPDATER KANALLISTA

Kanal-lista er kanal-oversikten på skjermen i radioen. Det er flere grunner til at du jevnlig bør oppdatere denne.

a)     Det sikrer at du får inn kanalene som er tilgjengelig der du er. Tar du med deg kjøkkenradioen til hytta uten å oppdatere kanallista, kan radioen bli stille. Radioen “husker” frekvensen der du gjorde oppdateringen sist, og vil lete etter denne. NRKs kanaler sendes på ulike frekvenser fra region til region, kommersiell radio sender på samme frekvens over hele landet.

b)    Det sikrer at du ikke går glipp av nye kanaler og endringer. Ikke alle DAB-radioer fanger opp en ny kanal automatisk – derfor er oppdatering av kanallisten viktig.

4. SJEKK KANALPAKKA DER DU BOR

Det finnes to riksdekkende DAB-nett: NRKs nett og et kommersielt nett. Det kommersielle nettet (P4, Radio Norge med flere) har noe mindre dekning enn NRKs nett.

NRK P13, NRK Sport, NRK Klassisk og NRK Jazz sender i det kommersielle nettet frem til 11. januar 2017. Sjekk dekningskartet vårt for å se hvilke kanaler som har dekning der du er.
—————————————————————————————

Funksjonen som lar deg hente kanalene på nytt, altså oppdatere kanallista, kan enten ha en egen knapp eller ligge i hovedmenyen på radioen. Se etter “scan”, “full scan” eller “rescan”. På noen mottakere kan det også være nødvendig å gjenopprette fabrikkinnstillingene (factory reset).

Vær oppmerksom på at radioen din kan ta inn signaler fra flere regioner. For eksempel vil lyttere    sør i Nordland kunne ta inn signaler fra NRK Trøndelag og NRK Møre og Romsdal. Lytter du på “feil” region, kan du få problemer med mottaket. Les mer om NRKs regionale nett her.

De kommersielle radiokanalene, som for eksempel P4 og Radio Norge har sitt eget DAB nett og dette nettet er ikke delt opp i ulike regioner. I radioens display vil dette nettet hete «Norge Riks» og inkluderer alle de riksdekkende kommersielle kanalene

 

DET ER IKKE SIKKERT DAB ER BYGD UT I TUNNELEN DU KJØRER. ENDA.

Opplever du at DAB signalet blir borte i tuneller? Statens Vegvesen bygger ut DAB i alle tuneller der du fra før kan høre radio innen FM slukker.

 I vårt dekningskart kan du sjekke hvilke tuneller som har eller får DAB dekning.

 

DU TRENGER KANSKJE EN UTENDØRS ANTENNE

På steder som har svake DAB-signaler trenger man ofte en utendørs antenne for å få godt mottak. Det kan for eksempel være på avsidesliggende steder eller i bygninger som gjør signalene svake, som for eksempel murhus eller i kjellere.

 dekningskartet kan du selv sjekke hvor godt mottak du har der hvor du bor eller ferdes.