Nå er det digital lokalradio i Bergen

Bergen har fått et nytt lokalt sendernett for radio. Nettet er offisielt i gang fra 1. april, men allerede nå kan du høre lokale stasjoner på DAB-radioen.

Av

– Lokalradio i Bergen går nå over i en ny fase med flere kanaler på lufta og mulighet for enda flere til å etablere lokalradio. Med lokalt DAB-nett blir det lettere å sende lokalt innhold på radio, og det blir plass til flere kanaler, sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge.

Nye kanaler

Nettet ble satt i prøvedrift denne vinteren, og flere kanaler har bekreftet at de går på lufta. Bergenbaserte kanaler som Pesju Kystradioen, Radio Gnisten, Studentradioen, P5 og Radio 1 er blant de som kan høres på DAB.

I tillegg kommer nye kanaler som norsk-musikk-kanalen Ordentlig Radio, åttitallskanalen P8 Pop og den nye kanalen Radio 247.

Kan gi lokalradiovekst

– Vi håper også at flere vil la seg inspirere  til å tenke lokalradio i Bergen nå som sendernettet er på plass. Nå er det enklere enn noensinne å starte radio. Digital teknologi vil gjøre det mulig selv for lag og foreninger å drive radio, sier Ole Jørgen Torvmark.

Konsesjonsvilkårene for å drive lokalradio endrer seg med digital distribusjon. Det stilles ikke lenger noen innholdskrav som følge av utvidet sendekapasitet. DAB-nettet har plass til mellom 18 og 20 fullskala radiokanaler. Hver kanalplass gir sendetid 24 timer i døgnet.

God dekning i byen og omegn

Digitalradio Norge driver nettet sammen med SBS Radio. Nettet har fire sendere på Ulriken, Løvstakken, Åsane og Hauss. Det har en rekkevidde på om lag 340.000 personer fra Åsane til Arna, Fana, Sotra og Øygarden. Se vedlagt teoretisk beregnet dekningskart.

Med nettet i Bergen har Norge også etablert et semi-nasjonalt radiotilbud. Inntil 2,5 millioner nordmenn har nå dekning fra ulike lokale DAB-nett, noe som også skaper muligheten for kanaler som ønsker stor rekkevidde. Kanaler som Radio 247, Ordentlig Radio og P8 Pop distribueres i flere nett.

Nettet kommer i tillegg til 22 riksdekkende radiokanaler, som fra før er på DAB i Bergen.

Skjermbilde-2015-03-24-kl.-12.30.39

Her kan du selv søke i kanalkartet for Bergen og omegn. Velg kanal i menyen til høyre for å få rett kart.

Gjør et nytt kanalsøk

Norge er i en omlegging fra analog til digital radio og mange har allerede DAB-radio i sitt hjem. I følge Digitalradioundersøkelsen har 55 prosent av husstandene minst en DAB-radio.

– Gjør et nytt kanalsøk på DAB-radioen for å være  sikker på å hente inn nye kanaler. Endringer i sendernett kan kreve at man må hente kanaler til radioens mine. Dette gjøres ved å søke opp kanallisten på nytt eller nullstille radioen, sier Torvmark

Skjermbilde-2015-03-25-kl.-09.51.56

Bakgrunn

Radioen digitaliseres

Norge er i en omlegging fra analog til digital radio for alle riksdekkende kanaler, og enkelte lokalkanaler. Digital radio innebærer at radiotilbudet utvides kraftig. Over 90 prosent av befolkningen har 22 radiokanaler.

Det er nå god DAB-dekning over hele landet. DAB-dekningen langs veinettet er generelt bedre enn FM-dekningen. For å få DAB i bilen, må man bytte radio eller installere et DAB adapter. Adaptere finnes både som skjulte, integrerte løsninger og enklere selvmonteringssett.

Denne våren setter regjeringen slukketidspunkt for FM-nettet. Slukking vil finnes sted fra 2017 eller senest i 2019, beroende på om Stortingets slukkekriterier er innfridd.  Dekningskravene er bekreftet innfridd av Nkom.