Jeg vil gjøre det selv

Du kan enkelt oppgradere bilradioen selv, men det lønner seg å undersøke hvilke radioer som egner seg for gjør-det-selv-montering. Her finner du oversikt, brukerveiledninger og instruksjonsvideoer.

Når du skal oppgradere bilradioen fra FM til DAB+ finnes det et stort utvalg av produkter, både adaptere og bilradioer. Produktguiden her på Radio.no kan være til hjelp for å få oversikt over aktuelle produkter. Uansett hvilken løsning du velger må du være nøye med antennen. Monteres denne feil vil radiomottaket bli dårlig.

Hva bør jeg velge?

Det første veivalget du står overfor er valget mellom å bytte hele radioen – eller oppgradere den gamle med et adapter. Løsningene ligger ikke langt fra hverandre i pris, men gir ulike bruksopplevelser.

Bytte hele radioen

Ønsker du en helt ny radio med DAB+ finnes det mange radioer å velge blant. Dette gir deg en alt-i-ett-løsning, og en fingernem person kan installere ny radio alene. DAB+ radio for bil kommer i både enkel og dobbel høyde og passer i de fleste bilmodellene. Montering kan være mer komplisert i en nyere bil. Utvalget spenner fra de enkle, rimelige radioene til komplette multimediesystemer med mulighet for eget ryggekamera, GPS-navigasjon med mer.

Se video om hvordan du bytter ut en vanlig bilradio.

 

 

Vær oppmerksom på at det er mulig å skifte plastdeksel på dashbordet, slik at du kan bytte fra liten til stor radio – eller omvendt.

Les mer her.

 

 

 

 

 

 

 

Montere adapter

En adapter, eller omformer, er en enhet som kobles til den gamle bilradioen. Adapteren mottar digitale radiosignaler fra lufta og sender disse videre til radioen, slik at du kan høre digital radio. Mange av DAB-adapterene på markedet er laget for selvmontering.

Søk på adapter i produktguiden for å se hvilke produkter som er tilgjengelig.

 

Hvordan installere enkle adaptere

Ulike DAB-adaptere kan ha litt ulike prosedyrer for montering, men hovedelementene er vanligvis

 1. Montering av antennen
 2. Legge ledninger: Antenne og strøm. (evt. lydledning fra adapter til bilradio).
 3. Montering av styre-enheten nær førerposisjonen

Disse videoene viser en vanlig type DAB-adapter og de viktigste monteringsmomentene, samt litt om grunnleggende bruk:

Antennemontering

Montering av antennen må gjøres riktig for at DAB-adapteren skal motta de nødvendige signalene. Denne kortfilmen oppsummerer viktige tips om hvordan du monterer en DAB-antenne i bilen selv.

HUSK

Radiomottaket er generelt noe dårligere med innvendig antenne enn med ekstern antenne, men likevel bra nok til å fungere godt de fleste steder i Norge. Behøver du en adapter med veldig god følsomhet, bør du basere deg på ekstern antenne. Kontakt forhandler for råd og montering av disse.

DAB-radio sendes på andre frekvenser enn FM, og krever derfor en annen antenne. Uansett hvilken løsning du velger er det viktig med riktig antennemontering. En feilmontert antenne gjør at du vil miste signalet på steder der en korrekt montert antenne fortsatt fungerer.

 • En utvendig antennepisk er den beste antenneløsningen, gjerne festet på taket. Dette er ikke alltid praktisk, og vil koste ekstra. Den vanligste løsningen er derfor en såkalt glassklebeantenne, som limes på innsiden av en bilrute.
 • Frontruten er et naturlig valg for montering av DAB-antennen. I noen biler er frontruten belagt med varmedempende metallfilm som bremser radiosignalene. En bak- eller siderute (uten vindusheis) er da et bedre alternativ. Også frontruter med varmetråder vil kreve alternativ plassering av antennen.
 • Alle antenner skal monteres vertikalt, det vil si stående. De skal ikke monteres horisontalt/ liggende. Dette kan ha stor betydning for radioens evne til å motta svake signaler.
 • Dersom antennen har en jordingsledning, sørg for at denne kommer i kontakt med metall. Uten jording fungerer antennen ikke like godt.
 • Avstanden til tak- og sidestolper kan ha noe innvirkning på signalet. Følg bruksanvisningen, montering for tett på annet metall vil redusere følsomheten.
 • Når du skal montere antenne er det lurt å sjekke mottaket før du fester den for godt. Dekningskartet viser hvor du kan forvente å motta signaler ift antennetype og radiokanal. Antenner som klebes på ruta kan være vanskelig å flytte uten å ødelegge den. Prøv derfor å feste med vanlig tape provisorisk først.
 • Vil du bytte til en annen antenne enn det som følger med i pakken, husk at det finnes flere ulike typer kontakter. Noen antenner krever strøm, andre gjør ikke det.

Steg for steg

 1. 1

  Plassering av adapteren

  Bestem hvor adapteren skal monteres, hvordan strøm skal føres frem og hvor antennen bør plasseres. Husk at betjening skal skje trygt og enkelt. Ønsker du lydoverføring med ledning til bilens lydanlegg, må også dette tas høyde for.
 2. 2

  Gjør en test først

  Sikre at antennens plassering gir godt mottak. Antenner som monteres inne i bilen fungerer ulikt fra bil til bil, så det er lurt å teste ut adapteret litt før man gjør den endelige monteringen. Legg alle ledninger slik at de enkelt kan flyttes ved behov, og fest antennen med klar tape eller liknende av samme grunn. Prøv så ut hvordan mottaket fungerer under kjøring før endelig installasjon gjøres.
 3. 3

  Plassering av antennen

  Folieantennen skal limes på innsiden av en rute. Mange velger frontruta, men en bak- eller siderute uten heve/senke-funksjon kan ofte være vel så bra, da frontruter kan ha metallfilm-belegg som hindrer radiosignalene. På kanten av frontruta kan det være et område uten belegg, ofte markert med en skravering/prikkemønster. Dette er også et godt sted å sette antennen.
 4. 4

  Sjekk bruksanvisningen

  Når du har funnet en god antenneplassering, må du sjekk bruksanvisningen nøye for tips og anbefalinger om montering av adapteret og tilkobling til eksisterende radio. Finnes det line in, USB eller annet, kan man eventuelt legge en skjøteleding fra adapteret frem til ønsket plass for enkel tilgang til disse i det daglige. Husk i så fall dette før endelig installasjon påbegynnes. Tar man høyde for stegene over, bør man kunne sikre godt mottak og komfortabel bruk av adapteren.

Jording

Enkelte antenner krever jording – dette betyr i praksis å feste den i kontakt med bilens metall. Jordingsantenner som ikke jordes fungerer dårlig. Metode for jording varierer med antennetype. Se video om hvorfor noen antenner trenger jording nedenfor.

Slik blir det seende ut i bilen din

Bytt radio eller oppgrader den gamle. Det kan være fordeler og begrensinger ved hver løsning.

Her ser du også hvordan ny radio, skjult adapter og synlig adapter vil se ut i bilen din.

 

 

 

 

Eksempler på produkter

Viser 21 av 74 treff i kategorien Biladapter

Endre søket
Vis alle
Prisjakt

Produktguiden er utarbeidet i samarbeid med Prisjakt

Produktguiden er en hjelp til orientering, men dekker ikke nødvendigvis alle produkter. Den er heller ikke en kvalitetsgaranti. Det tas forbehold om feil i informasjonen om produktene.

 

Eksempler på produkter

Viser 21 av 127 treff i kategorien Bilradio

Endre søket
Vis alle
Prisjakt

Produktguiden er utarbeidet i samarbeid med Prisjakt

Produktguiden er en hjelp til orientering, men dekker ikke nødvendigvis alle produkter. Den er heller ikke en kvalitetsgaranti. Det tas forbehold om feil i informasjonen om produktene.