Bytte fra liten til stor radio

Hva gjør man når man vil oppgradere til DAB+ med en lite synlig og lettbetjent løsning? Èn av flere mulige løsninger er å bytte hele bilradioen.

Av

I mange nyere biler med helintegrerte radioer er det mulig å bytte radio, og samtidig beholde rattstyring og andre funksjoner. Når man bytter bilradio i stedet for å sette inn adapter, slipper man å forholde seg både til originalradioen og en ny enhet i bilen – alt styres fra ett sted. Betjeningen blir enklere og påvirker ofte interiøret i mindre grad. Å bytte hele radioen kan innebære å måtte bytte plastdekselen rundt radioen, dette vil medføre en ekstra kostnad men vil til gjengjeld se pent ut.

Vi byttet bilradio i en av våre Radiobiler, og oppgraderte fra en smal (1DIN) radio til en radio med stor skjerm (2DIN). Dette eksempelet er ikke den rimeligste måten å bytte radio på, men innebærer en oppgradering av lydanlegget i tillegg til å innføre DAB+.

Bildene under viser interiøret før og etter radiobyttet i en 2013-modell Mitsubishi Lancer.

Oppgrad_bil_8Oppgrad_bil_91

Original radio                                                  Ny radio med DAB+ og tilleggsfunksjoner

Installasjonen inkluderer demontering av originalt utstyr, og innmontering av ny radio og nødvendig tilbehør, inkludert DAB-antennen. Pris for arbeidet vil variere avhengig av biltype og radio/tilbehør. Denne monteringen er gjort av Oslo Bilstereo, som beregnet en pris på drøyt 9000 kroner. Dette ligger i øvre prissjikt og det finnes mange rimeligere løsninger å velge blant. Denne løsningen viser først og fremst at det er mulig å bytte fra smal til bred radio i bilen, og at ny ramme endrer utseende i bilen din.

 • Radio, Kenwood DDX-5025:  kr 4.995
 • Kabelsett for rattstyring         kr  1.798
 • Ny ramme rundt radioen        kr    999
 • Arbeidskostnad                        kr 1.500
 • Total kostnad                            kr. 9.292

Går du for en enkel DAB+ radio uten rattbetjening, kan en ferdig montert løsning koste fra ca. 2000-2500kr. (om monteringen ikke krever spesielle tilpasninger). Vær oppmerksom på at de rimeligste radioene vil ha mer begrenset funksjonalitet enn vist her. Særlig mulighet for Bluetooth handsfree og musikkavspilling er det mange som gjerne betaler litt ekstra for. Se ellers vår oversikt over bilradioer med DAB+ her. (lenke inn ny PDF-oversikt).

Noen av fordelene med løsningen i dette eksempelet er:

 • Radioen kan motta DAB+
 • Minimal påvirkning av bilens interiør
 • Rattstyring og Bluetooth-funksjon beholdes
 • Skjermbelysning med valgbar farge
 • Viser DAB-bildeinfo (“slideshow”)
 • Berøringsfølsom skjerm
 • USB-inngang for musikkavspilling
 • Kraftig forsterker med høy lydkvalitet
 • DVD-avspilling (ved stillstand)
 • Mange koblingsmuligheter

Man kan også velge om man vil satse på en enkel, relativt rimelig løsning, eller passe på å oppgradere med nye funksjoner når man først bytter radio. Mer avanserte løsninger finnes også, eksempelvis med integrert navigasjon, ryggekamera-visning og trådløst internett.

 

010_Kenwood DDX-5025 front_Fotor

Kenwood DDX-5025

 

Radioen ble satt i ny ramme før innmontering

Oppgrad_bil_45

Oppgrad_bil_16Oppgrad_bil_52 Oppgrad_bil_67