Stua og andre oppholdsrom

Radio i stua gir deg mange muligheter. Her kan du finne løsninger der både internett og DAB er gode lydkilder.

Radio er mer enn et tradisjonelt apparat i vinduskarmen eller stereoanlegget. I et rom som stua kan du se på mange type løsninger når du skal oppgradere den gamle FM-radioen.

Men først litt nødhjelp til den som ikke ønsker store endringer. Mange vet nemlig ikke at en gammel FM-radio kan oppgraderes – og for mange kan dette være en enkel og god løsning i et allerede fint og funksjonelt stereoanlegg. Ved å koble til en adapter gjør du anlegget i stand til å ta i mot digital radio. Adaptere til hjemmebruk finnes i de fleste elektronikkbutikker. Les mer om hjemmeadaptere.

Mange hører også radio via tv-apparatet. Les mer her.

 

Nytt anlegg

I et oppholdsrom kan du både ha DAB og internett som lydkilde, hvilket betyr at du kan vurdere både DAB- og nettbaserte apparater. Det finnes komplette lydanlegg med DAB og/eller nettradio i handelen om du ikke ønsker å forlenge levetiden på ditt gamle lydanlegg med adapter, som forklart over.

DAB ligner mest på den tradisjonelle radioen og er enklest i bruk, med innstillinger du stort sett kjenner fra før. Internettbasert radio gir deg kanaler fra hele verden. Men for noen er betjeningen av nettbaserte radioer mer krevende, og fordrer at du leter mer i menysystemet for å finne dine kanaler.

Nettbasert lytting forutsetter som regel også at du har god wifi-tilgang hjemme. Har du dette kan du også bruke såkalte multirom-anlegg, som i dag leveres av de fleste store elektronikkmerker. Dette gir deg radio i mange rom i huset, og gjør at du styrer radioen på enkel måte fra en app. Les mer om multiromløsninger.

Bluetooth, USB mm

For mange er det viktig at radioen har tilleggsfunksjoner som Bluetooth, aux-kobling eller USB-tilkobling. Funksjonene tillater deg å hente musikk/lyd fra mobil, nettbrett eller pc – og på den måten bruke radioen til også å spille egen musikk. USB-uttak kan typisk brukes til å lade nettbrett eller smarttelefon, eventuelt også overføre lyd fra samme enhet til lydanlegget.

Strøm/batteri

Noen DAB+ radioer har vanlige batterier, andre har oppladbare batterier og det være store forskjeller mellom produsentene. Spør i butikken eller søk blant tester på internett for å sjekke batteritiden på radioen du tenker å kjøpe.

Det er store forskejller i strømforbruket på DAB-radioer, men moderne radioer er stadig mer strømgjerrige. Kringkasting, som DAB og FM, krever generelt langt mindre strøm enn streaming.

Pris

Selv en rimelig radio kan gi tilfredsstillende radiomottak. Er du usikker på om signalene hjemme hos deg er gode, spør forhandler om en radio med godt mottak (god følsomhet). Funksjoner som lang batteritid, trådløs lydtilkobling, kraftig høyttaler o.l. vil øke prisen.

DAB vs nett

Apparater-innstilling-displayDigital radio er radio slik du kjenner det, distribuert digitalt. Dette betyr radio via DAB, internett/mobilnett og tv-apparater. Ler mer her.

 

Eksempler på produkter

Viser 21 av 735 treff i kategorien Stue/oppholdsrom

Endre søket
Vis alle
Prisjakt

Produktguiden er utarbeidet i samarbeid med Prisjakt

Produktguiden er en hjelp til orientering, men dekker ikke nødvendigvis alle produkter. Den er heller ikke en kvalitetsgaranti. Det tas forbehold om feil i informasjonen om produktene.

Eksempler på produkter

Viser 12 av 12 treff i kategorien Hjemmeadapter

Endre søket
Prisjakt

Produktguiden er utarbeidet i samarbeid med Prisjakt

Produktguiden er en hjelp til orientering, men dekker ikke nødvendigvis alle produkter. Den er heller ikke en kvalitetsgaranti. Det tas forbehold om feil i informasjonen om produktene.