Digitalradio i stereoanlegget

Det finnes flere måter å integrere en digitalradio i et eksisterende stereoanlegg.

Av

Stereoanlegget ditt kan oppgraderes med digital radio på flere måter. Her er noen av de vanligste:

  1. Koble til en digitalradioadapter, som erstatter FM-radioen
  2. Koble til en DAB-radio for bruk i stasjonære lydanlegg (se under)
  3. Koble til lyden fra en reiseradio (hodetelefonuttak el.l.)
  4. Koble lyden fra en TV / dekoder til stereoanlegget

Tilkobling av digitalradio via en digitalradioadapter

Det finnes en rekke forskjellige modeller digitalradioadaptere i markedet. En adapter er egentlig en DAB-radio uten høyttaler, og kan brukes til å oppgradere de aller fleste radioer og lydanlegg, så lenge de har en ledig lydinngang. De aller enkleste, og mest rendyrkede, variantene er de som kun har en antenne for mottak av digitalradiosignalet og som sender dette via ledning til en ledig inngang på stereoanlegget (via en linjeinngang (rød+hvit kontakt), eller en mini-jack inngang).

DAB-adaptere finnes også med ekstra funksjoner, som Bluetooth for musikkstreaming, eller wifi-tilkobling, for avspilling av musikk via husets trådløse nettverk. Wifi-utrustede adaptere gir også tilgang til nettradio, og dermed utenlandske radiokanaler.

Under finner du en video som viser tilkobling av adapter, både på et nyere lydanlegg og en gammel Tandberg Sølvsuper.

Scansonic D100 DAB/FM-tuner er et eksempel på en enkel digitalradioadapter.

Apparater-Dantax-D100-DAB+

Dedikerte digitalradioer for stasjonært bruk

Det finnes flere komponenter til stereoanlegg med innebygd digitalradiomottak. En slik hi-fi enhet kobles til det eksisterende musikkanlegget på lik måte som en hvilket som helst hi-fi komponent. Noen av disse kan kobles til husets hjemmenettverk. Dette kan være både kablet og trådløst nettverk, avhengig av enheten. Det gir tilgang til internettradio i tillegg til andre ressurser du måtte ha på nettverket, som for eksempel en musikksamling på en nettverksdisk.

Onkyo T-4030 er et eksempel på en dedikert radiomodul til et stereoanlegg.

Apparater-Onkyo-T-4030

 

Koble til lyd fra annen DAB-radio

En reiseradio med hodetelefonuttak kan også gjøre nytten som “DAB-adapter”. Lyden fra hodetelefonuttaket kobles med ledning til en ledig inngang på lydanlegget, husk bare å skru opp lydvolumet på reiseradioen. Denne måten å oppgradere på kan gi noe mer begrenset betjening enn bruk av adapter, for eksempel har ikke alle reiseradioer fjernkontroll. For øvrig er det en fullverdig måte å oppgradere lydanlegget på.

Bruke TV eller dekoder som radiokilde

Mange TV`er og dekodere har egen lydutgang som kan brukes for å koble lyden videre til stereoanlegg eller hjemmekino. Denne kan selvsagt også benyttes for å videreføre radiolyd. For å høre radio på TV eller dekoder, se etter en knapp merket “Radio” på fjernkontrollen, eller let i kanallisten på skjermen.