Thailand besøker Norge for å lære om digital radio

Thailandske myndigheter har besøkt Oslo for å få mer kunnskap om hvordan Norge planlegger overgangen fra FM til digital kringkasting.

Av

Thailand planlegger å erstatte dagens FM-nett med digitale DAB-nett og har lagt en intensiv plan for implementering og utbygging av digitale sendernett. En delegasjon fra thailandske myndigheter skal besøke Norge og Storbritannia for å lære mer om hvordan de to Nord-Europeiske landene planlegger overgangen.

Bygger ut

Thailand har etablert en overordnet plan for digitalisering av radio som løper fra 2012 til 2016. I følge denne planen er det flere sentrale mål som skal innfris på relativt kort tid.

–       Minst 80% av alle husstander i store byer skal kunne ta inn digital bakkesendt radio I løpet av de kommende fem år, fortalte Col. Dr. Natee til norske myndigheter og kringkastere.

Col. Dr. Natee er styreleder for den nasjonale kringkastingskomisjonen NBTC, og leder for delegasjonen som besøkte Norge. 10 representanter fra Thailandske myndigheter var på besøk i Norge 7. april og hadde møte med representanter fra Kulturdepartementet, Medietilsynet, NRK, P4 og Digitalradio Norge.

Tre år 

Overgangen til digital radiokringkasting vil gjøres synkront med avviklingen av analog TV og er forventet å ta tre år å fullføre. Den første digitalradio-sending er ventet neste år ihenhold til  kringkasternes overordnede plan.

Den 18 februar 2014 annonserte NBTC at de har inngått avtale med åtte statlige etater for å testkjøre digital radiokringkasting i Thailand. De vil bruke eksisterende infrastruktur i Forsvaret, Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret, Politi, Public Relations Department, sekretariatet for Representantenes hus og MCOT ( Thai statlig eid allmennkringkaster ) . Målene med testene er å undersøke mulighetene for digital radio , og øke offentlig bevissthet om digital radiokringkasting .