Korea gjester Norge for å lære

Norges arbeid med å heldigitalisere radio vekker interesse i utlandet. Denne uken er koreansk radio på besøk for å lære mer om muligheter og organisering.

Av

Yeongil Lee fra Seoul Broadcasting System i Sør Korea har vært på besøk hos den lokale DAB-kanalen Jazzabit i Oslo, som er en en 24 timers digital jazzkanal. Lee møter både NRK, P4 og Digitalradio Norge under besøket, som varer i fire dager.

– Vi ønsker å gå på DAB allerede neste år. Noe av årsaken er knapphet på frekvenser på FM-nettet, sier Lee.

Korea har to statlige og ett kommersielt radioselskap. Det kommersielle selskapet Seoul Broadcasting System driver to kanaler.

Sverige og Tyrkia 

Mandag denne uken var Digitalradio Norge i Stockholm for å snakke om Norges arbeid med innføring av digitale kringkastingsnett. Lunsjmøtet ble holdt for svensk presse, belsutningstagere og media. Sveriges Radio, SBS Discovery Radio og MTG Radio orienterte om deres ønske om å gå over til heldigital radio. Svenske myndigheter arbeider nå med å utrede en overgang.

I midten av juni skal Digitalradio Norge orientere flere Europeiske land om norske overgangsplaner i et internasjonalt forum i Istanbul, Tyrkia. Selskapet, som representerer og eies av P4 og NRK, har tidligere hold innlegg på konferanser i Paris, Amsterdam og for dansk radio. Tidligere i år var Thailandske myndigheter på besøk.

Langt framme

Norge er et foregangsland, ikke bare i Europa men i verden, når det kommer til å digitalisere radiomediet. Ikke bare var den aller første 24 timers DAB-stasjon norsk, men Norge er så langt det eneste land i verden som har vedtatt slukking av FM-båndet.

Storbritannia har allerede et omfattende nett av DAB-stasjoner og har vært et eksempel for andre land. Da Tyskland i 2011 valgte å bygge ut et nasjonalt DAB+ nettverk fikk særlig bilbransjen og radiofabrikantene fart i utviklingen.