Økt bruk av DAB/DAB+ på verdensbasis

For første gang har World DMB samlet inn nøkkelstatistikk for digital radio i ulike deler av verden. WorldDMB har samlet status og fremdrift for DAB/DAB+ i ni ulike land.

Av

Dekning

Digitale radionett utvides stadig og er nå på 99 prosent i Sveits, 98 prosent i Danmark, 95 prosent i Nederland, 94 prosent i Storbritannia og 91 prosent i Tyskland. I Italia har DAB-nettene allerede en rekkevidde på 65 prosent av befolkningen, til tross for at man er i en tidlig fase av utbygging.

Andel husstander med DAB

I aktive digitalradio-markeder er DAB-andelen nesten halvparten av befolkningen: Storbritannia har 46 prosent, Norge 43 prosent, Sveits 39 prosent og Danmark 37 prosent av husstandene en DAB-radio. Tallene er forventet å stige etterhvert som den pågående planleggingen mot en digital Switchover-prosess i disse og andre nøkkelmarkeder finner sted.

Digital radiolytting

I andre kvartal 2014 var 47 prosent av daglige lyttere I Norge på en digital plattform, en vekst fra 40 prosent ifht fjerde kvartal I fjor. Lyttingen synes å være på rett spor i forhold til å oppnå dekningsmålet på 50 prosent lytting. Det norske Medietilsynet kunngjorde denne måneden at de resterende slukkekravene synes å ha blitt imøtekommet. I Storbritiannia hadde digitalradio en total andel på 52,1 prosent av all lytting i fjerde kvartal i 2013.

DAB/DAB+ salg

Salget av DAB/DAB+mottakere fortsetter å vokse og det er nå kumulert omlag 26,5 millioner radioer solgt på verdens basis. Dette inkluderer bade ordinære radioer og bilradioer. Veksten har vært særlig sterk i visse land, i Tyskland har salget vært opptil 50 prosent årlig og i Sveits er veksten på 35 prosent. I Norge har veksten vært på opptil 139 prosent, ettersom man nærmer seg en slukkedato.

Bil

God DAB-dekning medfører økt bruk av digitalradio I bil. Omlag 30.000 km fastland i Europa og Norden er dekket med digitalradio-signaler. 63 prosent av nye biler i Norge, 55 prosent av nye biler i Storbritannia og 29 prosent av nye biler i Sveits er utstyrt med DAB-radio.

Det er et tydelig vegkart for vekst av DAB/DAB+ i bil i alle europeiske markeder – men også i Stillehavsregioner av Asia, Sør Afrika og andre områder. Full informasjon om de ulike bevegelsene I de ulike landene finnes i September-utgaven av WorldDMB Global Update her.

Les hele oversikten her (engelsk versjon)

Mer informasjon om status for hvert land finner du her

Grafikk finnes på side 4-5.

Skjermbilde 2014-09-08 kl. 14.18.40

 

Bakgrunn om World DMB:

WorldDMB er det globale industriforumet for digitalradio, som tilrettelegger bruk og implementering av digital kringkasting basert på DAB, DAB+ og DMB – som er de foretrukne standardene for kringkastere i Europa, Stillehavs Asia og andre regioner.

WorldDMB leverer skreddersydde løsninger og rådgir på alle aspekter av overgangen fra analog til digital radio, inkludert regulering, lisensiering, teknisk utprøvning, utbygging av nett og markedsføring og produksjon av nytt digitalt radioinnhold.