Ekstra antenne kan gi bedre radio

Har du skrudd på DAB-radioen uten å få det mottaket du trenger? Hjelpen kan være snublende nær.

Av

Radiodekningen via DAB når like mange mennesker som den beste FM-dekningen, men med nye nett kan det ha oppstått lokale forskjeller i dekningsforholdene. Har du vært vant til skurrete lyd vil du nå oppleve krystallklart mottak – men du kan også bli nødt til å lete etter en nytt optimalt sted for signalene. Du kan flytte apparatet til et nytt sted, eller peke antennen i en ny retning.

– På steder der radiosignalene har endret seg, eller i områder med begrenset signalstyrke, kan det være nødvendig å sette opp en utendørs antenne for å få bedre mottak. Ikke alle kjenner denne muligheten og det er årsaken til at vi laget en animasjonsfilm som viser hvordan utendørsantenne monteres, sier Jarle Ruud.

Filmen kan være godt egnet for hytteeiere med fjellhytter. Selv om DAB har større arealdekning en radio via FM-båndet, finnes det områder der det er behov for antenneforsterkninger.

Radio med kontakt for ekstra antenne

Ekstra antenner fås kjøpt i mange ordinære elektrobutikker, men like viktig er å sørge for at radioen har tilkoblingsmulighet for denne typen ekstrautstyr.

– Se etter en radio med F-kontakt – eller gå inn på radio.no for å se hvilke modeller som kommer med slik utgang, sier Ruud.

DAB-signaler fungerer godt i norsk terreng og forsterkes av refleksjoner som oppstår i ulendt terreng. FM-signalene forstyrres av denne typen refleksjoner og slår ut som skurr i radioen.

Informasjonsfilmer

Denne høsten kommer det fem nye animasjonsfilmer som hjelper lytterne med praktiske i forbindelse med at radioen digitaliseres. Filmene ligger på radio.no og viser bilradioer med DAB+, montering av bil-antenne, montering av uteantenner på hytte, kanalsøk og retur av radioer.

Se den nye filmen:

Les mer om hytte og ulike typer radioer

Norsk radio er i en omlegging til heldigital radiodistribusjon. Radiotilbudet er langt større på DAB enn FM, og med DAB-radio får man alle de kjente kanalene samt en rekke nye.

Flere av de nye riksdekkende kanalene har begrenset eller ingen FM-distribusjon: P5 Hits, P6 Rock, P7 Klem, P8 Pop, NRJ, NRK Super, NRK Nyheter, NRK P1+, NRK mP3, NRK Klassisk, NRK P13, NRK Jazz, NRK Sport, NRK Folkemusikk, NRK Sámi, NRK Vær, Radio Rock, Radio 1 og Radio Norge Soft. Nå er det 24 nasjonale kanaler på DAB.

 

Information in English – how to install an external DAB-antenna