Måler DAB-dekningen

En viktig del av arbeidet med etableringen av riksdekkende DAB-nett er faktiske dekningsmålinger. NRK, P4 og Bauer Media har i snart to år kjørt landet rundt for å male dekning, denne uken måler de på Vestlandet.

Av

Denne uken reiser kringkasternes måleteam på Vestlandet for å sjekke den nye radiodekningen. Måleteamet kjører fra Ålesund mandag 5.oktober og skal i løpet av uka kjøre blant annet til Sandane, Sula, Voss og Bergen. Deler av strekningen er også kjørt tidligere.

Hensikten med turen er å kontrollere at radiosignalene er like sterke som man la til grunn ved utbyggingen av sendernettene, men også å kartlegge om det foreligger svakheter som kan ha behov for utbedringer. Målebilen vil kjøre på bade store og små veistrekk mellom Ålesund og Bergen, og gjør mange avstikkere underveis for også å kontrollere dekning på mer avsidesliggende steder.

Det er Petter Hox, NRKs distribusjonssjef for radio, som leder teamet. Med seg i bilen har han ingeniør Tore Øvensen og tekniker Olav Fostås. Teamet måler signalstyrke på innendørs og utendørsdekning bade fra NRK-nettet og sendernettet med kommersielle kanaler.

Her er reiseruta:

5.oktober        Ålesund – Gloppen

6.oktober        Gloppen – Leirvik i Sogn

7.oktober        Leirvik i Sogn – Voss

8.oktober        Voss – Bergen – Sotra

9.oktober        Bergen – Austevoll

Norsk radio er i en omlegging til heldigital distribusjon, og DAB vil overta som hovedplattform for kringkastet radio. 99,5 prosent av befolkningen har i dag dekning fra riksdekkende DAB-nett.

Radiotilbudet er i dag langt større på DAB enn FM. Følgende kanaler har begrenset eller ingen FM-distribusjon: P6 Rock, P7 Klem, Radio Rock, Radio 1, NRK Super, NRK Nyheter, NRK P1+, NRK Klassisk, NRK P13, NRK Jazz, NRK Sport, NRK Folkemusikk og NRK Vær, P5, NRJ og Radio Soft.

Det gjøres målinger av DAB-nettene over hele landet, og vurderinger om justeringer gjøres fortløpende.

Foto: Stian Sønsteng, fagbladet Elektronikkbransjen