Europas kringkastere danner DAB-allianse

Fremtredende kringkastere fra hele Europas har gått sammen i et samarbeid for å løfte satsingen på digital radio. Alliansen er dannet for å vise at man ønsker en fremtid med DAB.

Av

De 12 selskapene som er med i alliansen driver til sammen mer enn 300 radiostasjoner og når mer enn 130 millioner lyttere. Selskapene møttes på den årlige konferansen Radiodays Europe og valgte BBCs radiodirektør Helen Boaden som første president i Den europeiske digitalradio alliansen.

– Medlemmer av alliansen sender et klart signal om at de deler et engasjement for å gjøre DAB-radio til den dominerende distribusjonsformen i sine virksomhetsområder, sier Helen Boaden i en pressemelding.

Avtalen ble inngått av radiosjefer fra kommersielle selskaper og allmennkringkastere i Paris 14. mars 2016.

For å vise samlet front

– Digital radio gir store fordeler for lytterne, men i for lang tid har vi sett det som et nasjonalt anliggende. Denne fragmenterte tilnærmingen har holdt tilbake investeringer, sier Boaden.

Medlemmer av alliansen driver radiostasjoner i Østerrike, Belgia, Tsjekkia, Danmark, Finland, Tyskland, Nederland, Norge, Polen, Slovakia, Sveits, Sverige og Storbritannia.

– Ettersom DAB blir det naturlige valget for forbrukere, ønsker vi at Europa omfavner dette og at produsenter tilbyr DAB sammen med FM i apparater og kjøretøy, akkurat slik de gjorde for mellombølge og FM – og til en pris som er attraktiv for forbrukeren.

– Det vil bare skje dersom man ser at vi er forent i vårt mål om å gi forbrukeren fordelene med digital radio. Alliansen er opprettet for å vise en samlet front og snakke med èn stemme overfor produsenter, myndigheter og regulatoriske myndigheter.

Den europeiske digitalradio alliansen er etablert i partnerskap med den Europeiske kringkastingsunionen (EBU) og har tilholdssted i EBUs hovedkontor.

Grunnleggere av alliansen:

ARD-selskapers (Tyskland) Deutschlandradio (Tyskland)
Die Neue Welle (Tyskland) BBC (Storbritannia)
Global UK (Storbritannia) Bauer Media Group (Storbritannia og Norden)
NRK (Norge) NPO (Nederland)
RTBF (Belgia) SRG SSR (Sveits)
Czech Radio (Tsjekkia) Radio Arabella (Østerrike)

Styringsgruppen i alliansen består av Helen Boaden (BBC), Travis Baxter (Bauer Media Group), Francis Goffin (RTBF), Helwin Lesch (ARD), Marius Lillelien (NRK)

Skjermbilde 2016-03-16 kl. 13.43.28