NRK slukket FM i Trøndelag og Møre og Romsdal

Klokken 11.11 onsdag 8.februar ble det stille på NRKs FM-sendinger i Trøndelag og Møre og Romsdal.

Av

-Norge er på vei inn i en ny radiotid, med et større tilbud til lytterne enn det som har vært mulig på FM. DAB overtar som hoveddistribusjon for radio og gjør kringkastingen digital. Det betyr at alle lyttere nå får flere kanaler og mer norsk innhold over eteren, sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge.

FM-slukkingen i midt-Norge er den andre i en landsomfattende avvikling av riksdekkende FM-sendinger, som skjer region for region gjennom 2017. Etter dagens slukking sender ikke NRK radio over FM-båndet i dette området. Kommersielle kanaler slukker FM-sendingene 21.april i området.

Mange er forberedt

Mange har vært godt forberedt til det digitale radioskiftet. Det er anslått å være omlag 4 millioner DAB-radioer i Norge, i følge Digitalradioundersøkelsen fra januar 2017. Mer enn 7 av 10 husstander har en eller flere DAB-radioer.

–  Svært mange nordmenn lytter allerede digitalt, men det er fremdeles noen som skal oppgradere radioapparatene i tiden fremover. Radiobransjen skal selvfølgelig hjelpe lyttere som trenger veiledning, sier Torvmark.

Hjelp før og etter slukking

Det er for tiden fem hjelpeteam på veien i Trøndelag og Møre og Romsdal. Teamene er utstasjoner i fem byer – Trondheim, Ålesund, Kristiansund, Steinkjer og Namsos. Hjelpeteamene består av ansatte hos NRK, P4, Radio Norge og Digitalradio Norge.

Lyttere kan rette spørsmål til NRKs publikumsservice eller publikumsservice på radio.no. Her får man hjelp av et forsterket lag av informasjonsmedarbeidere, spørsmål som krever nærmere undersøkelser sendes til hjelpeteamene.

Spør om digital radio her: nrk.no/dab, radio.no og NRKs publikumsservice tlf 23047000

Neste slukking skjer i Buskerud, Telemark, Hedmark og Oppland 26.april.

 

BAKGRUNN

  • I 2017 slukkes riksdekkende FM-sendinger region for region. Slukkingen begynte i Nordland 11. januar og avsluttes i Troms og Finnmark 13. desember. Etter 13. desember 2017 vil nordmenn kun høre riksdekkende radio digitalt. De store kommersielle lokalradioene i landets fire storbyer slukker sine FM-sendinger samtidig med rikskanalene.
  • DAB overtar for FM for de riksdekkende kanalene, i tillegg kan man høre radio over nett, mobil eller tv-apparater.
  • FM-radioer kan fortsatt brukes etter radiodigitaliseringen. Radio med FM eller DAB kan oppgraderes til DAB+ med adapter.

Dekning

  • DAB muliggjør flere kanaler, ved slukking sendes det 30 radiokanaler til hele landet. Kanalene sender i to sendernett med ulik dekning. NRKs sendernett dekker 99,7 prosent av befolkningen mens kommersiell radio dekker 92,8 prosent.
  • NRKs FM-nett dekker 99,5 prosent av befolkningen. Radio Norge dekker 90 prosent av befolkningen på FM og P4 dekker 80 prosent av befolkningen på FM. Ved slukking er det fem riksdekkende kanaler over FM.