Oppsummering etter tre slukkinger

Medietilsynet oppsummerer radio-digitaliseringen etter tre FM-slukkinger. Oppsummeringen ble først publisert i et nyhetsbrev.

Av

Digitalovergangen for riksdekkende radio i 2017 er godt i gang. NRK har hittil avviklet FM-sendingene i tre av seks slukkeregioner, mens de kommersielle kanalene først er halvveis når de skrur av sine FM-sendere i slukkeregion 3 (Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland) den 16. juni. Per dags dato har radioskiftet blitt gjennomført for 34,6 prosent av norske husstander. De mest befolkningstette områder i landet gjenstår, noe som betyr at folk flest fremdeles har overgangen til riksdekkende digitalradio foran seg. 

Medietilsynet følger prosessen tett og har dialog med både publikum, aktører og radiobransjen. Det er Medietilsynets inntrykk at den rent tekniske delen av overgangen har gått som planlagt. Dialogen med publikum viser imidlertid at det er et stort veiledningsbehov hos deler av befolkningen.

Medietilsynet mottar mange henvendelser og spørsmål om dekning og mottak. Spesielt gjelder dette i bil og manglende dekning i hytteområder. Medietilsynet erfarer at flere av henvendelsene kan løses ved mer kunnskap, eksempelvis om antennemontering, behovet for oppdatering av kanallista, ulik dekningsgrad mellom NRKs nett og det kommersielle nettet o.l. Dette innebærer at både myndigheter og bransjeaktører må fortsette å ha fokus på å gi opplæring og råd om bruk av den nye radioteknologien. Når lytterne har god kunnskap, vil overgangen bli enklere å gjennomføre. 

Erfaringene fra de første slukkeområdene viser at mange venter til siste liten med å kjøpe radioer og konvertere bilene til digital radiolytting. Medietilsynets råd til de som ennå ikke har gjennomført radioskiftet, er å forberede seg i god tid slik at man er klar når slukkingen skjer der man oppholder seg.