Radiovogna og hjelpeteam kjører Østlandet rundt for å hjelpe

Tirsdag 15 august legger radiobransjen ut på veien igjen for å hjelpe lyttere med tips og råd om det digitale radioskiftet. Denne gangen er det Østlandet som besøkes i forbindelse med at NRK slutter å sende på FM i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold onsdag 20 september.

Av

Lytterne kan møte Radiovogna på tettsteder i alle fylkene i tiden fremover. Radiovogna er tilstede med hjelpeteam bestående av ansatte fra NRK, P4 og Radio Norge.

-Vi skal først og fremst hjelpe folk med å få DAB-radio i bilen. Mange verksteder har stor pågang om dagen, hos oss kan de som vil installere biladapteren eller bilradioen selv få informasjon og veiledning før de setter i gang med jobben, sier Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge. Digitalradio Norge representerer riksdekkende radio, som i løpet av 2017 blir heldigital.

På veien for å hjelpe

Radiovogna er et rullende informasjonskontor, som har fulgt det digitale radioskiftet region for region gjennom landet. Turen startet i Lofoten i oktober i fjor, og har vært i alle fylker der riksdekkende radio har sluttet å sende på FM. Se kjørelista for Østlandet nedenfor.

-Vi opplever at de fleste som kommer til vogna har spørsmål knyttet til DAB-radio i bilen, men får også på spørsmål om dekning, innstillinger og apparater. I et så stort teknologiskifte er det naturlig at folk har spørsmål. DAB er kringkasting, slik som FM, men likevel litt annerledes, sier han.

Radiobransjen har også hatt hjelpeteam på veien i alle fylker der riksdekkende radio slutter å sende på FM. Underveis er det blant annet foretatt besøk hjemme hos lyttere.

-Det er viktig at radiobransjen er tilstede og kan hjelpe lytterne sine med overgangen. De fleste klarer seg fint på egenhånd, men noen trenger mer hjelp og oppfølging. Det er disse vi skal fange opp med hjelpeteamene, sier Torvmark.

For å løpende oppdatering om radiovognas besøk, se facebook.com/gladiradio

Lyttere kan rette spørsmål til NRKs publikumsservice eller publikumsservice på radio.no. Spørsmål som krever at det gjøres undersøkelser på stedet sendes videre til hjelpeteamene.

Her kjører radiovogna:

Uke 33 – Akershus

Tirsdag 15.august – Eidsvoll

Onsdag 16.august – Lillestrøm

Torsdag 17.august – Oppegård

Fredag 18.august – Drøbak

Uke 34 – Vestfold

Uke 35 – Østfold

Uke 36 – Oslo, Asker og Bærum

Uke 37 – Oslo

Listen oppdateres fortløpende.

DAB-tips for godt mottak:

1) Oppdater kanallista: Kanallista er kanal-oversikten på skjermen i radioen. Det er flere grunner til at du jevnlig bør oppdatere denne.

a)      Det sikrer at du får inn kanalene som er tilgjengelig der du er. Tar du med deg kjøkkenradioen til hytta uten å oppdatere kanallista, kan radioen bli stille. Radioen “husker” frekvensen der du gjorde oppdateringen sist, og vil lete etter denne. NRKs kanaler sendes på ulike frekvenser fra region til region, kommersiell radio sender på samme frekvens over hele landet.

b)     Det sikrer at du ikke går glipp av nye kanaler og endringer. Ikke alle DAB-radioer fanger opp en ny kanal automatisk – derfor er oppdatering av kanallista viktig.

2. Sjekk antenna: Alle DAB-radioer trenger antenne. Hvis antenna ikke er montert riktig, kan mottaket bli dårlig. Antenne i bil skal stå vertikalt. Mange DAB-adaptere krever også antenner som er jordet, da må en del av antenna være i kontakt med metallet i bilens ramme. I områder med veldig sterke signaler (for eksempel i store byer) kan en DAB-radio fungere uten antenne eller med feilmontert antenne, men mottaket vil forsvinne i områder med normal dekning.

3. Bruk Automatisk frekvensskifte i bil: Dersom du kjører fra en NRK-region til en annen uten å bruke automatisk frekvensskifte (Service Following), kan du miste mottaket av en NRK-kanal. Funksjonen gjør at radioen automatisk plukker opp et nytt signal for kanalen du lytter til. I enkelte radioer kan funksjonen også hete DAB to DAB eller kanalforfølgelse. Om du ikke har Automatisk frekvensskifte, må du oppdatere kanallista manuelt.
Sjekk kanalpakka der du bor: Det finnes to riksdekkende DAB-nett: NRKs og et kommersielt nett. Det kommersielle nettet (P4, Radio Norge med flere) har noe mindre dekning enn NRKs nett. Sjekk radio.no om kanalene du søker har dekning der du er.