DAB-adaptere og telefonsamtaler

Det er skrevet mye om telefonsamtaler som fanges opp av andre bilister når man bruker et DAB-adapter. Her forklarer vi hvordan dette kan skje og hva du kan gjøre for å unngå fenomenet.

Av

Spørsmål og svar

Hvordan kan andre mennesker i biler rundt meg høre min telefonsamtale når jeg bruker en DAB-adapter?

– Dersom du har en adapter som overfører handsfree-lyden via en liten FM-sender, kan du risikere at andre fanger opp lyden. Det er også adaptere som har en innbygget høyttaler for dette. Disse samtalene kan ikke fanges opp av andre.

Hvordan sikre meg at dette ikke skjer?

-Dersom adapteren har en høyttaler kan du bruke denne, eller overføre lyden fra adapteren til bilradioen via en ledning (line in / aux). Da vil ingen høre dine samtaler, selv om du bruker handsfree-funksjonen. Dersom adapteren overfører lyd via FM til handsfree er det lurt å unnlagte å bruke denne funksjonen.

Jeg har ikke adapter med høyttaler og ikke mulighet til å bruke ledning for å overføre lyden, hva gjør jeg?

-Ved å skifte FM-frekvensen som adapteren bruker til å overføre lyd til bilradioen, fra standarsfrekvensen til en vilkårlig frekvens, minimerer du sjansene for at andre skal få inn lyden fra ditt adapter. Vil du være helt sikker, bruker du ikke adapterens handsfree-funksjon.

Forårsaket av små FM-sendere

Alle produkter som inneholder små FM-sendere har en iboende mulighet for at radioapparater i umiddelbar nærhet kan motta lyd, dersom adapteren er innstilt på samme FM-frekvens. Har produktene i tillegg en handsfree-funksjon, vil også telefonsamtaler som benytter denne funksjonen, kunne fanges opp av alle radiomottakerne.

Dette fenomenet er ikke knyttet spesifikt til DAB-adaptere, men kan oppstå med alle produkter som overfører lyd via FM, f.eks. produkter som er laget for å overføre musikk fra mobil til FM-radioen, som i tillegg har en handsfree-funksjon. Disse FM-baserte produktene selges i mange typer elektronikk-forretninger og har vært i salg lenge (se eksempler nedenfor).

Har du en original DAB-radio eller et DAB-adapter som bruker linjeoverføring (line in / aux), vil du aldri oppleve å sende ut eller fange opp en telefonsamtale eller annen uønsket lyd. Flere adaptere har en innebygget høyttaler for bruk med handsfree-funksjonen. Aktiverer man denne, vil telefonsamtaler ikke overføres via FM, men høres i adapterens egen (lille) høyttaler (radiolyd sendes likevel over fm).

Alle produkter som har små FM-sendere skal være CE-godkjent og CE-merket. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) presiserer at det er importører og forhandlere av radioutstyr som er ansvarlige for at utstyret de importerer eller selger overholder det europeiske regelverket. For å få godkjenning kan ikke FM-senderen ha en effekt på over 50 nanowatt.