Batteritid og strømforbruk

Batteritiden på en DAB-radio varierer fra modell til modell. Trenger man mye batteritid må man velge rett radio – det finnes apparater med opp til 150 timers spilletid.

Av

Det er stor forskjell på strømforbruket blant nye radioer, vær derfor bevisst når du kjøper radio som skal brukes på steder uten tilgang til 220V strøm.

Det er flere ting å være oppmerksom på. Radioer som bruker store batterier vil ofte holde lenger på ett batterisett, enn en som bruker små. En stor belyst skjerm eller funksjoner som bluetooth og wifi vil kunne redusere brukstiden på ett sett batterier. Eldre portable FM-radioer har færre funksjoner og en enklere oppbygning enn dagens radioer og brukte derfor ofte mindre strøm.

Radioer med spesielt lang batteri-levetid 

Mange spør om batteritid og strømforbruk på DAB-radioer, og trenger apparater med ekstra god kapasitet til hytte eller båt. Det finnes DAB-radioer med spesielt lang levetid, noen produsenter har spesialisert seg på dette og på energivennlige DAB-radioer. Modeller på det norske markedet oppgis å ha 100-120 timer på 6D-batterier. For den som vil ha selvgående radioer uten strøm og batteri kan DAB-radioer som er drevet på solcellepanel, være et alternativ.

Egne strømkilder/batteribank

Visse radioer strømforsynes via mini-USB kontakt. Disse kan benytte USB-batteripakker som strømkilde, og dermed fungere lenge uten tilgang til 220V.

Noen produsenter selger eksterne batteribanker, som kan kobles til radioen når man skal lade. Disse er også veldig godt egnet på steder uten strøm. Enkelte batteribanker kan spille i tre dager. Noen radioer krever spesialtilpassede ladbare batterier, disse selges med radioen som tilbehør.

Bruk av oppladbare batterier kan forbedre batteriøkonomien, for FM-, DAB- og wifibaserte radioer. Sjekk om din radio kan bruke denne typen batterier. Trenger du radioer med 12v-strøm må du ofte se på egne type radioer. 

powerbank - lite

Testene

Kjøkkenradioer og bærbare radioer har varierende batteritid. Fagmedier gjør stadig tester av ulike DAB-radioer og i enkelte av disse er også batterikapasieten vurdert.

Da Lyd og Bilde sommeren 2015 gjorde en større test av nye radioer, kom radioen Juice best ut med en estimert spilletid på 30 timer. Les utdrag fra testen nederst på siden.

Studie av energiforbruk DAB vs FM

Britiske myndigheter initierte i 2010 en studie av energiforbruket på både DAB og FM-radioer, i forbindelse med digitaliseringsprosessen som pågår rundt britisk radio.

Studien er gjort over en tre-årsperiode og gjennomført i et testlaboratorium. En arbeidsgruppe sammenlignet energiforbruket i DAB, FM og internettradioer i perioden 2010 til 2013.

Hovedfunnet er at nyere DAB-radioer har et langt mer effektivt energiforbruk enn eldre DAB-radioer. Energiforbruket var i snitt 3.75 watt i 2013 mot 6,96 watt i 2010 – en forbedring på 46%. Den samme tendensen er også å finne på FM-radioer, der nyere radioer fra 2013 generelt har langt lavere energiforbruk enn radioer som ble testet tre år tidligere. Forbruket var i snitt 4,69 watt i 2013 mot 6,34 watt i 2010 – en forbering på 26%.

Studien viser at DAB-radioene var mer energieffektive enn FM-radioene og at det kan dokumenteres en endring på de tre årene som skiller studiene. Les hele studien her: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/206472/DRAP_Future_Energy_Report.pdf

Den norske professoren Sverre Holm har også gjort en gjennomgang av batterikapasiteten i en DAB-radio. Her påpeker han DAB-radioer har en dårlig batterikapasitet sammenlignet med FM. Dette er ikke en sammenlignende studie, men en bloggpost.