Batteritid og strømforbruk

Batteritiden på en DAB-radio varierer fra modell til modell. Det finnes modeller med opptil 170 timers batteritid.

Av radio.no

Mange trenger en reiseradio med lang levetid på hytta eller i båten. Vi har samlet relevant informasjon for å gi oversikt over valgmulighetene for den som leter etter gode batteriradioer. Oversikten viser både uavhengige tester og referer til informasjon fra produsentene. I tillegg refereres en studier som er gjort av energiforbruk av radioer generelt.

Tips for radioer med lang batteri-levetid 

Det finnes også radioer med lengre batteritid enn dette. Sangean er blant merkene som oppgir radioer med svært lang batteri-levetid.

Produsenten Roberts har spesialisert seg på energivennlige DAB-radioer og har lansert en energivennlig radio-serie. Modellen Eco4 spiller opptil 150 timer på 6D-batterier. Modellen Classic Life er oppgitt med opp til 100 timers batteritid. Roberts har også DAB-radioer som er drevet på solcellepanel.

Egne strømkilder/batteribank

Mange radioprodusenter selger også eksterne batteribanker som kan tas i bruk på steder uten strømtilførsel. enkelte av disse oppgis å kunne spille i i tre dager. Displayet viser da også hvor mye strøm du har igjen.

Noen radioer har egne spesialtilpassede ladbare batterier, en av produsentene har tilrettelagt for kobling til eksterne batteribank via usb.

powerbank - lite

Testene

Flere fagmedier gjør stadig tester av ulike DAB-radioer og i enkelte av disse er også batterikapasieten vurdert. Les utdrag fra testen nederst på siden.

Da Lyd og Bilde sommeren 2015 gjorde en større test av nye radioer, kom radioen Juice best ut med en estimert spilletid på 30 timer.

Forsket på energiforbruk DAB vs FM

Britiske myndigheter initierte i 2010 en studie av energiforbruket på både DAB og FM-radioer, i forbindelse med digitaliseringsprosessen som pågår rundt britisk radio.

Studien er gjort over en tre-årsperiode og gjennomført i et testlaboratorium. En arbeidsgruppe sammenlignet energiforbruket i DAB, FM og internettradioer i perioden 2010 til 2013.

Hovedfunnet er at nyere DAB-radioer har et langt mer effektivt energiforbruk enn eldre DAB-radioer. Energiforbruket var i snitt 3.75 watt i 2013 mot 6,96 watt i 2010 – en forbedring på 46%. Den samme tendensen er også å finne på FM-radioer, der nyere radioer fra 2013 generelt har langt lavere energiforbruk enn radioer som ble testet tre år tidligere. Forbruket var i snitt 4,69 watt i 2013 mot 6,34 watt i 2010 – en forbering på 26%.

Studien viser at DAB-radioene var mer energieffektive enn FM-radioene og at det kan dokumenteres en endring på de tre årene som skiller studiene. Les hele studien her: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/206472/DRAP_Future_Energy_Report.pdf

Den norske professoren Sverre Holm har også gjort en gjennomgang av batterikapasiteten i en DAB-radio. Her påpeker han DAB-radioer har en dårlig batterikapasitet sammenlignet med FM. Dette er ikke en sammenlignende studie, men en bloggpost.

 

——————————————————

Utdrag Lyd og Bilde, omtale av batteritid:

PopDuo: Leveres ikke med batterier, men bruker vanlige 1,5 V C-batterier som er tilgjengelige overalt. Pop Duo kan utstyres ned en PopPower: Et ladbart batteri til 499 kr, som plugges i radioens USB-port.

 Pure Evoke Mio: Batteripakken som koster 299 kr ekstra, plasseres bak den avtakbare bakplaten på radioen.

 Juice: Hvis du har glemt laderen, er det ikke så farlig. For med fulladet batteri spiller den lille Juice-radioen i 30 timer. Det er neste dobbelt så lenge som Tivoli-radioen, og seks timer lengre enn Pinell Go+ som hadde rekorden tidligere.

 Tivoli Audio PAL+ BT: Suksessen til den lille Tivoli-radioen, er ikke tilfeldig. De knuste alles fordommer om hvor bra en liten radio kunne låte. Den bærbare utgaven er for lengst blitt digital, med FM- og DAB+ radio. Velger man PAL+ Bluetooth, kan man også strømme musikken til den fra mobilen. Radioen leveres med innebygget, ladbart batteri som varer i opp til 16 timer, og den kan styres med den medfølgende fjernkontrollen.

 Pinell Go+: Med opp til 24 timers batteritid, spiller den lengre enn alle andre reiseradioer i testen, og siden den er så liten – mindre enn Tivoli-radioen, er den kjekk å ha med ut. Enten det er på terrassen, i båten eller på hytta.

 Sony XDR-S60DBP: Sonys radio kan brukes med batterier, også ladbare, men de følger ikke med. De er imidlertid såre enkle å installere, bak en lett tilgjengelig luke på baksiden.