FM slukker region for region

11. januar 2017 begynner FM-slukkingen av riksdekkende radiokanaler i Norge. Slukkingen begynner i Nordland og gjennomføres region for region.

Av

I dag kunngjorde kulturdepartementet at de riksdekkende FM-nettene skal slukkes for å fullføre overgangen til digital radio. Med det har Norge tatt et historisk steg over i en ny radiotid som betyr flere kanaler, mer innhold og større mangfold for lytterne.

– Dette er en viktig dag for alle som er glad i radio. Myndighetenes vedtak gjør at vi nå kan konsentrere ressursene våre enda mer rundt det som er viktigst, nemlig å lage godt og variert radioinnhold til lytterne, sier Thor Gjermund Eriksen, Kringkastingssjef i NRK.

Allerede nå er det landsdekkende DAB-dekning i hele Norge. DAB gir 22 riksdekkende kanaler, mot  de fem kanalene som er riksdekkende på FM-båndet.

Slukkingen begynner 11. januar 2017

Avgjørelsen gir nordmenn et endelig tidspunkt for omleggingen, som har pågått i flere år.

– Nå kan vi fullføre arbeidet som har pågått i mange år. Dette er til det alle beste for lytterne i hele Norge, som nå får et enda bedre radiotilbud, sier Trygve Rønningen, administrerende direktør og sjefredaktør i P4.

Slukkingen starter i Nordland fylke 11. januar 2017 og avsluttes med Troms og Finnmark 13.12 2017. Se når FM-sendingene opphører der du bor. (Trykk på bildet for større versjon).

Regionvis-slukkeplan

NRK, P4-gruppen og SBS Radio vil slukke alle sine FM-sendinger samtidig i to av seks  regioner. I fire regioner vil NRK slukke FM-sendingene i god tid før privateide kanaler.

– De nasjonale aktørene er enige om en rask og koordinert plan for overgangen, der vi har vært opptatt av at ingen skal få urimelige konkurransefordeler gjennom stengetidspunktene på FM, sier Lasse Kokvik, administrerende direktør i SBS Radio.

Norge leder an

Norge er med dagens avgjørelse det første landet i verden som setter et endelig tidspunkt for FM-slukking. Flere land i Europa og Sørøst-Asia står imidlertid i en tilsvarende omlegging, og velger i likhet med Norge DAB-teknologien som ryggrad i fremtidens radio-distribusjon.

– Stortingsmeldingen fra 2011 og et unikt godt samarbeid mellom aktørene i radiobransjen er hovedårsaken til at Norge ligger langt fremme i overgangen til digital radio. Mange land ser nå til Norge for å lære, sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge

Se pressemeldingen fra Kulturdepartementet om slukking av nasjonale FM-nett (Lenke)

Sikrer radio et langt liv

En overgang til digital radio sikrer radio et langt liv i årene som kommer. Radio har nå bedre forutsetninger for å utvikle seg i takt med lytternes behov, og står dermed bedre rustet til å møte medievaner i endring.

Norge begynte omleggingen til DAB i 1995. De siste årene er det etablert to riksdekkende og flere lokale DAB-nett, som skal overta for FM-nettene. 56 prosent av radiolytterne bruker digital radio hver dag. 55 prosent av husstandene har minst en DAB-radio, i følge Digitalradioundersøkelsen fra TNS Gallup, som fortløpende måler nordmenns digitale radiovaner.

Lurer du på hvorfor det skjer? Her er mest stilte spørsmål. 

Click here for English version

BAKGRUNN

Digitalradio i tall*

–       56 prosent av radiolytterne bruker digital radio hver dag

–       44 prosent av lytterne hører kun via FM-radio hver dag

–       20 prosent av personbilene er utstyrt med DAB-radio

–       55 prosent av alle norske husstander har minst en DAB-radio. Det er 2,1 millioner DAB-radioer i Norge.

–       7,9 millioner radio-apparater vil være berørt av FM-slukkingen. FM-radioer kan oppgraderes eller leveres til retur.

*Digitalradioundersøkelsen, TNS Gallup punktmåling 2015

DAB-dekning

NRK har minst 99,5 prosent befolkningsdekning på DAB

Kommersiell radio har 92,8 prosent befolkningsdekning på DAB

50 prosent av befolkningen har et lokalradiotilbud på DAB.

Veidekningen er generelt høyere på DAB enn FM.

Alle tunneler med FM erstattes med DAB. Tunnelene oppgraderes i tiden frem mot FM-slukking.

 

Kanaler på DAB

*Enkelte NRK-kanaler sender midlertidig i det kommersielle nettet, men legges over i NRKs nett frem mot FM-slukking.

Skjermbilde-2015-04-08-kl.-15.32.56