Sjekk radioen på hytta i påsken

Fra 26. april overtar digitalradio i hyttefylkene Buskerud, Telemark, Oppland og Hedmark. Har du sjekket om radioen på hytta er digital?

Av

Mange nordmenn har hytte i Buskerud, Telemark, Oppland eller Hedmark, som er blant landets største hyttefylker.

-Påsken er en tid med mye radiolytting og for mange er radioen en del av påsketradisjonene. Denne påsken er det viktig å gjøre hytta klar for den digitale radiotiden. Rett etter påske slukkes riksdekkende FM-nett i disse regionene. Fra 26.april må du ha en DAB-radio eller radio med internett for å høre nasjonale radiosendinger. Hvis hytta har tv kan du også høre radio her, sier Ole Jørgen Torvmark, som er daglig leder i Digitalradio Norge. Han legger til:

-Med digital radio får man hele kanaltilbudet til NRK og alle kanalene til de kommersielle aktørene, til sammen 30 kanaler.

To av tre radiolyttere hører digital radio hver eneste dag, i følge Digitalradioundersøkelsen fra Kantar TNS. Kartleggingen viser at det fremdeles er mange FM-radioer på norske hytter, det er omlag 460.000 DAB-radioer i hytte-Norge. Totalt er det 4 millioner DAB-apparater i Norge.

DAB-dekning i hytteområder

De aller fleste hytter ligger i områder med god DAB-dekning. NRKs nett dekker minst 99,7 prosent av befolkningen, det kommersielle nettet dekker 92,8 prosent av befolkningen. Det finnes to riksdekkende DAB-sendernett, etter NRKs kanaler og ett for kommersielle radiokanaler.

NRK gjør for tiden flere justeringer i hytteområdene. Se oversikten her.

Her kan du sjekke dekningen for hytta di

Fire råd for DAB på hytta:

  1. Trenger du radio med batteri, se etter tips på radio.no eller spør nærmeste forhandler.
  2. Har du hytte uten strøm og ønsker radio med 12v-uttak, se etter tips på radio.no eller hos forhandler.
  3. Sjekk dekningskartet på radio.no for å se lokale dekningsforhold og hvilke kanaler du har på hytta. NRK og kommersiell radio har ulik dekning.
  4. Ønsker du bedre mottak, kan du få tips på radio.no etter radio med mulighet for tilkobling av en utendørs-antenne.

Slukkekartet under viser hvilke områder som er uten riksdekkende FM-sendinger fra 26. april.