Antennebytte kan bedre radiomottaket

Har du installert en DAB-radio eller adapter, uten å være fornøyd med radimottaket? Da kan det være du må se nærmere på antennen. Her er flere nyttige tips for deg som vil ha bedre DAB-mottak i bilen.

Av

Hvis du vil forsikre deg om at du har best mulig radiomottak, eller opplever dårlige signaler med DAB-radioen i bilen, er det naturlige å se nærmere på antennen.

Gjør nytt kanalsøk først

En bilradio vil forflyttes over større områder, og senderfrekvensen varierer fra område til område. For å være sikker på at radioen søker opp riktig frekvens, kan du gjøre et nytt kanalsøk der du opplever at stasjoner har falt ut. En kontroll på om det er signaler der du er, kan eventuelt gjøres ved å la en bærbar DAB-radio gjøre et kanalsøk der bilen står, gjerne utendørs. Du bør også sjekke dekningskartet for DAB for å avklare om det er DAB-mottak i området.

Sjekk antennemonteringen

I en del frontruter er det et tilnærmet usynlig lag med “solfilm” over størstedelen av flaten. Dette belegget ødelegger effektivt for radiomottak, og antennen bør i slike tilfeller monteres i side- eller bakrute. Belegget kan i mange fall identifiseres ved en tynn blå eller grønn kantstripe i rutas ytterkanter, som vist på bildet under (utsnitt fra bilfrontrute).  Men det må ikke å forveksle med det fargede feltet i toppen av enkelte frontruter. Øvrige tips om antennemontering finner du i vår artikkel om dette temaet.

Metalloxyd belegg_730pix

 

Bedre antenne = bedre mottak

Med en dårlig antenne vil selv en god radio gi dårlig mottak. Kjører du regelmessig i områder der radiosignalene ikke er sterke, kan det hende du behøver en bedre antenneløsning. De aller fleste DAB-radioer og -adaptere har gode mottakere, men ytelsen på antennen som følger med kan variere. Før du vurderer ny antenne bør du sjekke punktene over, og våre generelle monteringstips. Om dette ikke fører frem, kan antennebytte være løsningen.

Flere typer antenne

Hvis du vil du prøve en annen antenne til din DAB-radio eller -adapter, vær oppmerksom på at det finnes antenner som ikke passer til alle radioer. Noen antenner er generelle og passer svært mange radioer og -adaptere. Vi har samlet noen av dem.

Pisk-antenne, passiv

Pisk-antenne. Antennen (oppe, til venstre) klebes på en egnet bilrute, innerdelen (sort firkant til høyre) klebes på innsiden.

Antennen over er en såkalt pisk-antenne, og selges flere steder, blant annet på Radiobutikken.no.  Denne vil kunne forbedre mottaket på flere av markedets DAB-adaptere. En antenne montert på utsiden av bilkupeen har bedre forutsetninger for radiomottak enn de som monteres på innsiden av ruta.

Om du vil unngå å montere noe på bilens utside, kan en glassklebeantenne for montering på innsiden av ruta, være tingen.

Glassantenne, passiv

Glassklebeantenne. Festes ofte på frontrutens innside, på passasjersiden.

Glassklebeantennen er en diskret løsning, men gir ikke helt samme følsomhet som utvendig antenne. Den kan likevel representere en oppgradering i forhold til enkelte antenner som følger med DAB-radioer og -adaptere. Antenner er enten aktive eller passive og den viste antennen er av passiv type (les mer om aktiv og passiv nederst i teksten), og selges flere steder, blant annet på Bassbrothers.

Om du behøver god følsomhet, og kan akseptere utvendig motert antenne, kan en antenne med magnetfot for takplassering være en god løsning.

Magnetfot-antenne

Denne antennetypen settes fast på take med magnet, og ledningen legges inn i kupeen via fører- eller passasjerdør. Som pisk-antennen har denne fordelen av å stå ute, og gir derfor som regel svært godt mottak. Selges blant annet hos Bilradiospesialisten.

De viste antennene er såkalt passsive antenner (kan også finnes som aktive). Disse vil kunne brukes med mange ulike adaptere og radioer, fordi de ikke innehoder elektronikk som krever spesiell tilpasning mellom radio og antenne.

Noen DAB-radioer og -adaptere leveres med såkalt aktive antenner. Disse kan utmerket godt også benytte passive antenner, noen ganger med bedre resultat enn den aktive originalantennen. Vil du prøve en annen aktiv antenne enn den originale bør du rådføre deg med forhandler slik at du får et riktig tilpasset produkt. Bruk av feil type aktiv antenne kan forårsake skade på både radio og antenne. Passive antenner er derfor det tryggeste om du selv vil bytte antenne.

Ulike kontakter

Et flertall av DAB-radioene og -adaptrene i markedet i dag benytter såkalt SMB eller SMA-kontakt. Det finnes imidlertid også andre kontakttyper. Derfor bør du undersøke hva slags kontakt din DAB-radio har, før du anskaffer ny antenne. Overgangskontakter mellom ulike kontakttyper finnes også.

SMA-kontakt

 

SMA-kontakt, vanlig i DAB-antenner for bil.

Utsalgssteder som har DAB-antenner og tilbehør

Her lister vi eksepler på steder som selger DAB-antenner, og på konkrete DAB-antenner (passive).

Også her kan du finne god informasjon om DAB-antenner for bil:  AutoHifi AS (importør)

Aktiv og passiv

  • Passiv antenne. Denne antennen har ingen elektronikk koplet til seg, men reagerer passivt på svingninger i lufta og overfører denne energien videre til radioen uten øvrig signalpåvirkning.
  • Aktiv antenne. Denne antennetypen har en signalforsterker som ofte er plassert nær selve antennelegemet (altså ved “roten” til antennen). Denne forsterkeren kan forbedre signalet og gjøre det lettere for radioen å dekode det. Antennen krever imidlertid strøm for å virke, og strømtilførselen kan være ulik fra antenne til antenne. Hovedprinsippene er å mate strømmen gjennom egne ledninger eller gjennom selve antenneledningen. Bruker din DAB-radio aktiv antenne, er det svært viktig at den har riktig mating av strøm for å fungere.