Gjør det selv: Slik monterer du antenne

En DAB-radio er i likhet med FM-radio avhengig av en godt montert antenne for å fungere. Hvis man ikke er nøye med antennemonteringen risikerer man å miste eller få redusert radiomottak.

Av

DAB-radio sendes på andre frekvenser enn FM, og krever derfor en annen antenne.

  • Det vanligste er å montere antennen i en av bilens ruter, og frontruten er et naturlig valg. I noen biler er frontruten belagt med metallfilm eller varmetråder som bremser radiosignalene. I disse rutene kan det være vanskelig å få en DAB-antenne til å fungere. En siderute (uten vindusheis) er da et bedre alternativ.
  • Alle antenner skal monteres vertikalt, det vil si stående. De skal ikke monteres horisontalt, det vil si liggende. Dette kan ha stor påvirkning på radioens evne til å motta svake signaler.
  • Når du skal montere antennen kan det være lurt å sjekke mottaket med midlertidig antennemontering. Mange antenner skal klebes på ruta og når den først er festet kan det være vansklig å flytte den uten at antennen tar skade. Prøv derfor å feste med tape eller annet provisorisk først.
  • Antennens plassering i bilen kan påvirke hvordan den fungerer, og avstanden til tak- og sidestolper kan ha noe innvirkning. Følg monteringsanvisningen.
  • Enkelte antenner krever egen jording. Sjekk hvorvidt det gjelder din antenne – også dette kan ha stor innflytelse på resultatet. Metode for jording varierer med antennetype.
  • Hvis en innendørs montert antenne gir for dårlig mottak, kan en utendørs antenne virke bedre. Det finnes antenner som klebes på utsiden av ruta og overfører signalene til en enhet på innsiden, via induksjon. Unngå ruter med metallfilm også her. Sjekk kompatibilitet med radioen.
  • Vil man bytte til en annen antenne enn det som følger med i pakken, må man husk at det finnes flere ulike typer kontakter. Noen antenner krever strøm, andre gjør ikke det. Er du i tvil om resultatet, sjekk alternative antenner før installasjon, for å unngå at hele løsningen må skiftes om mottaket blir dårlig.

 

ANTENNEMONTERING

For å hjelpe deg, viser vi to eksempler for hvordan man monterer ulike antenner på to forskjellige steder i bilen.

Se for øvrig brosjyren om DAB adapter i bil her

Adapter-antenne uten behov for jording / gods i bilen 

Denne antennen har behov for å ligge nær rammen i bilvinduet, men trenger ikke å være i direkte berøring med metallet i rammen. De viktigste komponentene i denne DAB adapteren er antennen, mottakerenheten og en betjeningskontroll. Adapteren Tiny C1 er vist.

Selve mottakerenheten ser slik ut og er der man kobler til antenneledningen og forsyner enheten med 12v strøm fra sigarettenneruttaket eller koblet til det elektriske anlegget. Legg merke til at man har mulighet til å koble til annet lydutstyr, som en smarttelefon, MP3 spiller til «Line In» inngangen via en 3,5 mm mini-jack kabel.

Tiny-C1---mottaker

Betjeningskontrollen festes et egnet sted på dashboardet via borrelås og denne kommuniserer trådløst med mottakerenheten

Tiny-C1---nærbildekontroller

12v strøm kan kobles til via sigarettenneruttaket.

Tiny-C1---sigarettlighter

Mottakerenheten kan legges under passasjersetet etter den er tilkoblet antenne og 12v strøm

Tiny-C1---undersetet

Kabelen fra antennen kan legges under matter og der den er ute av veien

Tiny-C1---kabel

Vi har i denne instruksjonsvideoen plassert antennen i bilens bakvindu

Tiny-C1---skodabakvindu

Her vises antennemonteringen med midlertidig 3M teip i bilens bakvindu, Når mottaket er verifisert ok, fjernes enkelt 3M teipen og antennen festes med limet som ligger på antennen.

Tiny-C1---vindumontering

 

Adapter-antenne med behov for jording/gods i bilen 

Denne antennen har behov for direkte kontakt med metallrammen i bilvinduet. Her følger en video som viser en praktisk montering av denne antennen i frontruta. Adapter som er benyttet: DAB Connects 2

Dette følger med i esken til mottakerenheten.

DAB-Connects2-innhold-i-esken

Mottakerenhet, fjernkontroll, mottaker til fjernkontrollen, strømkabel til 12v anlegget og kabel til eksisterende radioutstyr.

Antennen er slik ut og kobles til mottakerenheten

DAB-Connects2-antennen-i-boks

Her vises antennemonteringen med midlertidig 3M teip i bilens frontrute, Når mottaket er verifisert ok, fjernes enkelt 3M teipen og antennen festes med limet som ligger på antennen. Legg merke til at dekselet ved frontruta ble tatt vekk for å komme til jord/ gods med antennen (se video).

DAB-Connects2-montering-av-antennen

DAB-Connects2-antennen