Enda flere nye biler har DAB+radio

DAB+radio er nå å finne i langt flere bilmerker enn for et drøyt år siden. 20 av 20 populære bilmerker har radioløsninger med DAB+teknologi.

Av

Det viser en kartlegging fra Digitalradio Norge (DRN). DRN kartlegger jevnlig DAB+-andelen blant storselgerne blant bilmerkene. Den siste kartleggingen viser betydelig endring hos flere merker.

– Vi ser en stor endring i tilbudet bare på det siste året. Det viser med all tydelighet at bilbransjen, godt hjulpet av den internasjonale utviklingen, nå forbereder seg på overgangen fra analog til digital radio, sier Jarle Ruud i Digitalradio Norge.

I 2013 viste kartleggingen at det fantes DAB+radioer i 18 av 20 modeller. Det siste året har langt flere bilmerker fått et bredt DAB+radio-tilbud. Kartleggingen er gjort på de 20 mest solgte bilmerkene, og viser at over halvparten av merkene har DAB+løsninger i modellene som er tilgjengelig på det norske markedet. Kartlegging er gjort ved årsskiftet 2014/15.

Subaru oppdaterte alle biler

En av de største tilpasningene har skjedd hos Subaru, som for halvannet år siden ikke hadde DAB+-radio i sine biler. Nå har samtlige modeller på det norske markedet DAB+radio.

– Vi startet med dette i 2013, og har jobbet aktivt mot fabrikken som tok grep ganske raskt, sier informasjonsdirektør Stian Thrane i Subaru Norge.

– Vi så at flere konkurrenter hadde dette, og valgte derfor å følge opp fabrikken, slik at også vi fikk DAB+ relativt hurtig.

Også Peugeot og Citroen har langt flere modeller med DAB+ enn tidligere. Mange bilprodusenter oppgir også at det kommer DAB+løsninger i enda flere modeller i løpet av året. Kartleggingen gjelder kun personbiler.

Mange tidlig ute

Flere bilmerker, som blant annet VW, Opel, Volvo, Skoda, har lenge hatt DAB+radio i sine modeller. Dette samsvarer også med bilradiosituasjonen på det britiske markedet.

– Storbritannina er en viktig driver i arbeidet med DAB+implementering i bilparken. I likhet med Norge, foregår en betydelig andel av radiolyttingen på DAB, sier Ruud.

I Storbritannia utgjør 62,1 prosent av nybil-salget biler med DAB+radio. Tilsvarende andel i Norge i fjor var om lag 63 prosent, i følge tall fra Elektronikkbransjen og Opplysningsrådet for veitrafikken, OFV.  Noen bilprodusenter har DAB+ som standardløsning, mens andre leverer det som tilleggsutstyr.

 

Bakgrunn

Norge er i en omlegging fra analog FM til digital DAB radio for alle riksdekkende kanaler, og enkelte lokalkanaler.

Digital radio innebærer at radiotilbudet blir kraftig utvidet. Over hele landet landet, har du allerede nå flere radiokanaler via DAB+ enn på FM.

Det er god DAB-dekning over hele landet. DAB-dekningen langs veinettet er generelt bedre enn  FM-dekningen. For å få DAB+ i bilen, må du enten bytte radio eller installere et DAB+ adapter. Adaptere finnes som skjulte løsninger og selvmonterings-sett.

Denne våren skal regjeringen sette slukketidspunkt for FM-nettet. Slukking vil finnes sted fra 2017 eller 2019, beroende på om Stortingets slukkekriterier er innfridd. Dette blir vurdert av myndighetene vinteren 2015.

Vedlegg:

Oversikt over merker og modeller med DAB+radio (excel) Biler med DAB+ 2014

Oversikt nye biler med DAB 2013 OVERSIKT – BILER MED DAB 2013

Oversikt nye biler med DAB (Storbritannia) Nye biler jan 15 UK