Internasjonal kartlegging: Sterk økning av DAB+ i biler

Nye biler med DAB+-radio øker i flere viktige bilmarkedet. DAB-dekning langs veien er over 90 prosent av hovedveinettet i sentrale Europeiske land.

Av

WorldDMB har kartlagt fremveksten av DAB / DAB+ i Australia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Norge, Sveits og Storbritannia. Organisasjonen, som representerer kringkastere og bransjer, presenterer nå ny inforgraphics.

– Vårt mål med undersøkelsen er å vise tydelig at DAB er plattformen for fremtiden i Europa. Med de første landene som gjør en digital overgang og bilister som kjører mellom disse markedene, blir det stadig viktigere for bilprodusentene å inkludere digital radio som standard, sier Patrick Hannon, president i WorldDMB om tallene.

Nye biler som selges med digital radio

Digital radio er standard svært mange av de mest utviklede europeiske digitalradio-markedene. I Storbritannia og Norge er over 60% av nye biler nå solgt med DAB-radioer, opp fra mindre enn 5% for fire år siden. Sveits følger tett med 45%.

Politikk satsing på digital radio

Norge og Sveits blir trolig de første landene i verden til å sette faste datoer for overgangen til digitale sendinger (Digital Switchover eller DSO). Norge avventer regjeringens bekreftelse på slukketidspunkt. I Sveits er DSO planlagt for 2020-24, endelig godkjenning ventes senere i år. I Storbritannia er regjeringens politikk fokusert på en digital fremtid for radio og i Tyskland har ARD bekreftet sin langsiktige satsing på DAB +.

Digital radio hjemme er på vei oppover

Digitalt radio-opptak er i sterk vekst. I Norge 53% av husholdningene digital radio, i UK er andelen 49%, i Danmark 45% og 43% i Sveits. I Tyskland øker salget raskt – og stiger 63% fra år til år i Q4 2014. Tallene er fra februar 2015.

DAB / DAB + dekning på store veier

Veidekning i Sveits, Norge, Danmark og Nederland overstiger nå 90% – med Sveits og Norge på oppnå 100% dekning. I Tyskland alene gir den nasjonale DAB-multiplex 75% veidekning, itillegg er det ytterligere dekning fra regionale ARD nettverk. I Italia er dekningen av store veier nå på 65%.

Se infographics

Skjermbilde-2015-03-13-kl.-10.19.22