Slik fornyer du din radio

Radioen digitaliseres, men det trenger ikke bety slutten for din gamle radio. Lær hvordan du kan oppgradere radioen eller sørge for at den gjenvinnes. Ny animasjonsfilm viser hvordan.

Av

Radioen går gjennom en fornyelse og utvidelse i Norge – men oppgraderingen skjer ikke bare i et utvidet kanaltilbud. Det er også mye du kan gjøre for å oppgradere apparatet hjemme i stua eller på kjøkkenet.

– Mange radiolyttere har en radio som må tilpasses en ny radiotid. Men ikke alle vet hvordan de skal gjøre det. Hensikten med filmen er å bevisstgjøre lytterne på at de enten kan fortsette å bruke FM-radioen ved å oppgradere den, eller levere den til gjenvinning. I begge tilfeller vil radioen være en ressurs som enten du eller andre kan nyttegjøre seg av, sier Mari Hagerup, kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge.

Gamle radioer oppgraderes ved å koble til en adapter som gjør at radioen tar inn DAB+signaler. Det finnes adaptere både til hjemmeradioer og bilradoer. Selv antikvariske radioer kan tilkobles en adapter.

Gi materialene et langt liv

For de som ikke ønsker oppgradering men velger å kjøpe en helt ny radio, er det viktig å levere den gamle til retur. Dette kan du gjøre både i butikker som selger elektriske produkter, eller til kommunale gjenvinningsstasjoner.

Marianne Holen, daglig leder i LOOP understreker viktigheten av å levere inn selv de minste radioene som ikke lenger skal brukes.

– I Norge har vi et velfungerende system på plass som sikrer god håndtering av elektrisk og elektronisk avfall. Miljøgifter tas ut slik at de ikke skader mennesker, dyr og natur. Ressursene i avfallet brukes til å lage nye produkter, sier Holen.

Informasjonsfilmer

Denne høsten kommer det fem nye animasjonsfilmer som gir tips og råd om radio. Filmene ligger på radio.no og viser bilradioer med DAB+, montering av bil-antenne, montering av uteantenner på hytte, kanalsøk og retur av radioer.

Radio i omlegging

Norsk radio er i en omlegging til heldigital distribusjon. Radiotilbudet på DAB er i dag langt større enn på FM. Nå er det 24 nasjonale kanaler over DAB-nettet, alle de kjente kanalene samt en rekke nye. Hva betyr omleggingen for meg. Overgangen skjer i 2017.

Nye riksdekkende kanaler har begrenset eller ingen FM-distribusjon: P5 Hits, P6 Rock, P7 Klem, P8 Pop, NRJ, NRK Super, NRK Mp3, NRK Nyheter, NRK P1+, NRK Klassisk, NRK P13, NRK Jazz, NRK Sport, NRK Folkemusikk, NRK Vær, Radio Rock, Radio 1 og Radio Norge Soft.

 

Information in english: How to upgrade og recycle your FM-radio