Radio-digitalisering i kortversjon

Digitalisering av radio gir flere kanaler over hele landet. Med DAB er det omlag fem ganger så mange riksdekkende kanaler som på FM-båndet.

Av

DAB-sendinger er tilgjenglig over hele Norge. Kommersielle kanaler har 92,8 prosent befolkningsdekning, mens NRKs kanaler har 99,7 prosent befolkningsdekning. Dekningen er gjengitt i et eget dekningskart, som blant annet er basert på fysiske målinger. Trykk her for å dekning der du bor. 

I det nye radiotilbudet finner du flere nisjekanaler med innhold for barn, unge og godt voksne. Det finnes riksdekkende kanaler for nyheter, vær og sport. I tillegg er det riksdekkende kanaler for blant annet country, klassisk, jazz, 80-tallsmusikk, norsk pop og gamle rockeklassiker. Det finnes også lokalradio på DAB.

Kanaler

DAB-nettene har plass til flere kanaler enn dagens FM-nett. Via det digitale sendernettet kan du høre flere kommersielle kanaler og NRK-kanaler enn på FM.

Apparater

Radioen må støtte DAB/DAB+ for å ta inn digital radiosignaler fra lufta. Elektronikkforhandlere i Norge selger radio med DAB+, og slik har det vært i mange år.  DAB/DAB+-radioer er fri for skurr og har en digital skjerm med finner informasjon om sendingen – ofte viser den kanal, program, musikkvalg og gjester i studio. På enkelte radioer vises det også bilder på skjermen.

Du må ha en digital radio

Etter 2017 vil all riksdekkende radio kun sendes digitalt.FM-slukkes region for region gjennom landet. Da kan du høre radio på et DAB+-apparat, eller over en radio med internett-tilgang. Radio sendes også via tv-mottagere.

FM-radioer kan oppgraderes med en adapter, både hjemme og i bil. Alle DAB-radioene har fremdeles FM-mottak. Omlag 200 lokalradioer fortsetter å sende på FM etter nasjonal FM-slukking.