Første lokale DAB-nett er oppe

Det lokale DAB-nettet i Oslo er i ferd med å komme opp – og det på rekord-tid. Folk i Oslo har denne uken fått utvidet radiotilbudet sitt med flere nye kanaler.

Av

Syv radiostasjoner er allerede i gang med sendinger. Det er Ordentlig Radio, The Voice, Radio 1 Oslo, Radio + Country, Radio Metro, The Beat og Radio Rox.

Norea Radio, Scansat, VoxLo og Love Music vil snart høres på kringkastet digital radio i hele hovedstaden. Ut over dette er det flere som er interessert i å sende sine kanaler.

1,2 millioner mennesker

Nettet i Oslo-regionen er det første lokale DAB-nettet som settes i drift. Det vil dekke cirka 1,2 millioner mennesker og sender fra flere store sendere, blant annet på Brannfjell, Tryvann og Røverkollen. Det er plass til 15 til 20 kanaler på nettet, avhengig av båndbredden som brukes.

Konsesjonen og avtalene er gyldige til 2017.

Samarbeid

SBS og Digitalradio Norge har gått sammen om å bygge ut et DAB-nett for lokalradio i Oslo og Akershus. De to aktørene vant hver sin konsesjon da de ble lyst ut på auksjon tidligere i år, men velger å samarbeide til å begynne med.

– Noe av årsaken til at det kan komme så mange nye stasjoner samtidig, er den lave kostnaden ved å leie kapasitet i nettet. En stasjon betaler omlag  7000 kroner i måneden for å sende en hel kanal. Da disponerer de kanalen 24 timer i døgnet hele uken. I praksis sender de lyden over nettet til SBS som multiplekser dem og sender dem ut. Det at vi når så mange lyttere via eksisterende sendere er selvfølgelig med å gjøre dette økonomisk gunstig, sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge.

Det er SBS Radio som har konsesjonen som nå bygges ut, Digitalradio Norge står for senderne. Nettet vil være fullt utbygget i oktober.

Digitalradio Norge vurderer fortløpende oppstart og drift i de andre nettene de fikk tilslag på i auksjonen.