Lokalt DAB-nett på Hedmark åpnet

Det første lokale DAB-nettet utenfor Oslo, åpner 9 desember. Bjørn-Martin Brandet, som driver Solør-radioen, vil videreføre lokalradioen på DAB.

Av

Det er Solør-radioen som har etablert nettet.

– Lokalradioen har hatt en sterk posisjon i Solør gjennom 20 år, og at vi nå er digitale viser at distriksnorge kan følge med i utviklingen. Vi er rustet for den digitale tidsalderen for radio som starter for alvor i 2017 eller 2019, sier ansvarlig redaktør og deglig leder, Bjørn-Martin Brandett.

Senderpunktet Kjølaberget, som nå er operativt, dekker Kongsvinger – Elverum.

Stasjoner tilgjengelig fra denne senderen i dag er ElverumsRadioen og SolørRadioen, men vi har flere interessenter som er på veg inn, forteller Bjørn Martin Brandett, som er redaktør for begge radioene.

Den offisielle åpningen av nettet ble foretatt på Kjølaberget og til stede var både Line Langnes fra Medietilsynet og Ole Jørgen Torvmark fra Digitalradio Norge

Det første lokale DAB-nettet ble etablert i Oslo og Akershus høsten 2013. I alt 18 kanaler har signert avtale om å sende radio i hovedstadsnettet.

Når det gjelder antall lyttere, øker det stadig jevnt og trutt fra år til år. Brandett og Leif Tore Surén er fast ansatte i radioen i dag. Men frilansere og frivillige gjør staben til 23- 24 personer som bidrar til produksjonen av populær lokalradio.

I følge Østlendingen har han investert 300.000 kroner i det nye nettet og tok med både myndigheter og lokalpresse til den senderen da nettet åpnet 9. desember.

– Mye penger. Men ettersom SolørRadioen har konsesjon på all DAB-nettutbygging for privatradioer i Hedmark, bør det være noe å hente for oss når det gjelder leie, sier en offensiv Brandett til Østlendigen

– Må ha DAB

Fra 2017 stenges FM-sendingene når det gjelder riksnettet. Det er sagt at lokalradioer kan fortsette på FM-båndet, men det ser ikke Brandett noen vits i.

– Vi må følge med i tiden, og da er DAB tingen fra den dagen FM-båndet tas ned. Vi har ingen storkapital i ryggen, men håper at nettleie fra andre radioer etter hvert kan dekke noe av finansieringen av utbyggingen, sier Bjørn-Martin Brandett.