Lokalradio i Telemark etablerer DAB-nett

I Telemark etableres nå landets femte lokale DAB-nett. Nettet kan være i drift innen utgangen av året. Mange radiokanaler har allerede meldt interesse. DAB vil gi bedre rammebetingelser for lokalradioene, ifølge lokaradioredaktøren som bygger ut.

Av

Radio P5 Telemark tar sikte på å etablere et lokalt DAB-nett for nedre deler av Telemark innen utgangen av året. Etableringen er godt i gang, denne uken gikk det ut e-post til andre radiokanaler med tilbud om å sende i det lokale DAB-nettet.

– Vi har sendt ut en e-post til bortimot 18 radiostasjoner, som kan ha interesse av å sende i området. Tilbakemeldingen har vært bra, jeg vil faktisk si at det har vært overraskende bra respons fra folk som ønsker å få det til, sier Frode Stian Andersen.

Nettet vil i første omgang dekke omlag 130.000 potensielle lyttere i nedre Telemark og Grenland. Radio P5 Telemark har konsesjon for to DAB-områder i fylket, og planlegger nå utbygging av ett område.

Bedre økonomiske rammer

Frode Stian Andersen mener DAB er viktig for lokalradioen, fordi det vil gi et bredere publikum og mindre økonomiske begrensninger enn dagens nisjekonsesjon på FM har. På DAB stilles det ikke krav til dekningsgrad i prøveperioden. Det stilles heller ikke innholdskrav.

– Den FM-konsesjonen jeg har for lokalradioen i Notodden har strenge økonomiske krav. Jeg har ikke lov til å ha inntekter over 135 000 kroner i året, og det er ikke mulig å drifte en radiostasjon med det som økonomisk grunnlag her på Notodden, forklarer han.

Kanalens sendinger på FM opphører allerede ved utgangen av året, og stasjonen blir heldigital – i første omgang med sendinger på internett og deretter på DAB.

– Vi kan ikke vente lenge. Toget går nå. Man må ta et valg og vi var tidlig bevisst på at vi ønsker å være med på digitaliseringen. Digitalradio gir et større mangfold. Konkurransen vil selvfølgelig bli større, men da må man bare lage bedre radio, sier han.