Lokalnettet i Trondheim i prøvedrift

Trondheim har fått et nytt lokalt sendernett for radio. I dag ble det nye nettet satt i prøvedrift. Det betyr kanalvekst for alle som bor i og rundt Trondheim.

Av

– Lokalradio i Trondheim går nå over i en ny fase og det er en glede å kunne si at man nå går inn i en ny lokalradiotid. Med nytt lokalradionett blir det lettere å sende lokalt innhold på radio, og det blir plass til flere kanaler, sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge.

Prøvedrift

Nettet ble satt i prøvedrift fredag 20.mars. Allerede fra start har fem kanaler bekreftet distribusjon. En av disse er kjent for Trondheimerne fra før. Studentradioen Radio Revolt går på lufta etter en perioden som nettradio.

Itillegg kommer flere andre kanaler, deriblant norsk-musikk-kanalen Ordentlig Radio, åttitallskanalen P8 Pop, storbykanalen P5 og den nye kanalen Radio 247. Det er også interesse for å starte radio fra andre lokale krefter.

IMG_8584

Studentradioens Martin Haugsand trykker på knappen som setter lokalnettet i prøvedrift. Her sammen med Tor Sørgjerd fra Norkring. 

God dekning i byen og omegn

Digitalradio Norge driver nettet sammen med Norkring og SBS Radio. Nettet har to sendere – i Melhus og på Tyholt, og har god dekning rundt hele Trondheimsfjorden.

Med nettet i Trondheim har Norge også etablert et semi-nasjonalt radiotilbud. 2,5 millioner nordmenn har nå dekning fra lokale DAB-nett, noe som også skaper muligheten for kanaler som ønsker stor rekkevidde. Storbykanalene P5 og P8 får nå denne rekkevidden.

Nettet kommer itillegg til 22 riksdekkende radiokanaler, som fra før er på DAB i Trondheim.

Kan gi lokalradiovekst

Digitalt sendernett gir mulighet til sende mellom 18 og 20 fullskala radiokanaler på lufta i regionen. Hver kanalplass gir sendetid 24 timer i døgnet.

– Vi håper dette vil inspirere flere med lokalradioambisjoner til å tenke lokalradio i Trondheim. Enklere teknologi vil gjøre det mulig selv for lag og foreninger å drive radio, sier Ole Jørgen Torvmark.

Konsesjonsvilkårene for å drive endrer seg med digital distribusjon. Lavere krav til innhold følger som en del av utvidet senderkapasitet.

Kun på DAB

Kanalene på det nye lokalnettet er kun tilgjenglig med en DAB-radio. Norge er i en omlegging fra analog til digital radio og mange har allerede DAB-radio I sitt hjem, I følge Digitalradioundersøkelsen er husstandsandelen nå på 55 prosent.

– Gjør et nytt kanalsøk på DAB-radioen for å være  sikker på å hente inn nye kanaler. Endringer I sendernett kan kreve at han hanter inn kanaler på nytt I radioens mine. Dette gjøre enkelt ved å holde reset-knappen inne I tre sekunder, sier Torvmark.

Screenshot-2015-03-17-18.11.55

 

Bakgrunn

Radioen digitaliseres

Norge er i en omlegging fra analog til digital radio for alle riksdekkende kanaler, og enkelte lokalkanaler. Digital radio innebærer at radiotilbudet utvides kraftig. 90 prosent av befolkningen har 22 radiokanaler.

Det er nå god DAB-dekning over hele landet. DAB-dekningen langs veinettet er generelt bedre enn  FM-dekningen. For å få DAB+ i bilen, må man bytte radio eller installere et DAB+ adapter. Adaptere finnes som skjulte løsninger og selvmonteringssett.

Denne våren setter regjeringen slukketidspunkt for FM-nettet. Slukking vil finnes sted fra 2017 eller 2019, beroende på om Stortingets slukkekriterier er innfridd.  Dekningskravet er nå innfridd.

radiorevoltlogo-liten