Etablerer lokalt DAB-nett i Østfold

300.000 mennesker i Østfold får et betydelig utvidet radiotilbud fra september. Digitalradio Norge etablerer nytt lokalnett og allerede nå er det stor interesse for å sende i området.

Av

Det nye radionettet har kapasitet til 20 nye kanaler, og allerede nå er det klart at mellom 10 og 15 radiokanaler ønsker å være med.

– Det er veldig hyggelig at så mange har lyst til å være med å sende DAB lokalt. Jeg må si det har vært overraskende stor interesse for å sende lokalt med tanke på at det er over et halvt år før nettet er klart, sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge.

Digitalradio Norge er eid av NRK og P4 og jobber med gjennomføringen av teknologiskiftet på norsk radio. Mer om Digitalradio Norge (LENKE)

DAB-nett nummer fire

Østfoldnettet er et lokalt DAB- nett som vil bestå av sendere i Fredrikstad, Sarpsborg, Moss og Halden, og sende andre kanaler enn det som sendes på riksdekkende DAB-nett. Nettet vil dekke rundt 300 000 mennesker, samt gi god dekning langs de største veiene.

– Vi etablerer nå det fjerde lokale DAB-nettet i Norge. Spesielt hyggelig er det jo at det er Østfold, sier Torvmark som selv gikk sine radiosko i lokalradioen i Halden.

Det er allerede etablert lokale DAB-nett i Oslo/Akershus, Hedmark og Haugesund/Stavanger. Østfoldnettet gir overlappende dekning fra nettet i Oslo og Akershus, totalt 1,5 millioner kan ta inn lokalradio via DAB i Østlandsområdet med nytt nett.

OleJørgenTorvmark4 Foto Tore Guriby:DRN

Ole Jørgen Torvmark, daglig leder, Digitalradio Norge.

Kanaler vil annonsere seg selv

–  Vi kan foreløpig ikke si noe om hvilke kanaler som kommer på luften i Østfold, da mange kanaler ønsker å annonsere det selv, sier Torvmark.

De nye kanalene kommer i tillegg til alle kanalene som sendes på riksdekkende nett. Folk i Østfold kan med andre ord ha mellom 30 og 40 kanaler på radioen i løpet av året. Det er plass til flere kanaler når radio sendes digitalt. I dag er det 22 riksdekkende kanaler som distribuere via DAB – tilsvarende riksdekkende kanaler på FM-nettet er fem  kanaler.

Norge er i ferd med å legge om radiodistribusjonen og DAB er fremtidens radioteknologi. Stortinget har vedtatt et teknologiskifte som innebærer at FM-nettene skal slukkes, en slukking vil tidligst finnes sted i 2017. Les mer om hva digitalisering betyr for deg. (LENKE)