Feiret ettårsdag med gode lyttertall

Lyttertallene for NRK P1+ har stabilisert seg på et nivå som er godt over det som var målet for det første året. – Det er jo nesten for godt til å være sant, sier Thor Gjermund Eriksen

Av

2. oktober 2013 gikk NRK inn i en ny digital radiohverdag. NRK Gull ble gjort om til NRK P1+, og de eldste lytterne, som følte de hadde vokst ut av NRK P1, skulle få et nytt tilbud.

– Nesten for godt til å være sant

– Det er jo nesten for godt til å være sant. Jeg tror Norge er det eneste landet i hele verden akkurat nå, som opplever at radiolyttingen øker. I 2014 har radiolyttingen hittil totalt sett økt, både for NRKs kanaler og de kommersielle kanalene, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

– Det er jo helt fantastisk, at det mediet som er det eldste, som NRK har drevet med i over 80 år fortsatt vokser, og er det mediet som når flest i alle aldre hver dag, sier en entusiastisk kringkastingssjef.

Da P1+ ble lansert var målet at man skulle nå en stabil lyttermasse på 100.000 lyttere daglig, i løpet av kanalens første leveår. For noen uker siden fikk kanalen radiobransjens fagpris og må sies å ha vært en suksess siden oppstarten. Eriksen er overveldet.

Samfunn åpningp1pluss mina og ksjef Eriksen og Gerhardsen erklærer NRK P1+ for åpnet, 2. oktober 2013. Foto: Mari Hagerup

Nesten 200.000 daglig

– Om noen hadde sagt at vi bare noen uker etter lanseringen, at de som jobber der skulle klare å skape en så nær relasjon til lytterne at mellom 100.00 og 200.000 lyttet daglig. Da hadde ikke jeg trodd det, og antagelig ikke de heller, sier han og forteller at lyttingen nå har stabilisert seg mellom 150.000 og 200.000 lyttere daglig for kanalen.

NRK P1+ hadde aldri blitt noe av om man hadde fortsatt med det gamle FM-nettet, siden det ikke var plass til flere frekvenser. Nå er DAB-nettet ferdig utbygget og om noen måneder skal myndighetene bestemme om FM-nettet skal slukkes i 2017.

Han forteller at det er flere tanker som ligger bak å lage en skreddersydd kanal for de over 55.

– Radioen trengte rom

– Den ene var jo at Norge står foran et teknologiskifte. Det gamle FM-nettet var i ferd med å blåse ned fra fjelltopper og måtte investeres mye i. I tillegg var det sånn at vi kunne fått driftsproblemer om vi ikke gjorde noe nytt.

– Det andre er at det er en veldig begrenset kapasitet i forhold til å kunne lage nye riksdekkende kanaler [i FM-nettet journ.anm.]. Og vi mente at radioen trengte rom for å utvikle seg og lage nye radiotilbud til folk. Da måtte vi over på DAB. Og da var et viktig å lage en kanal for dem som er ekstra glade i radio og oss som er litt voksne. Så kan de andre kanalene utvikle seg i en litt annen retning.

p1pluss_prgledere Kanalsjef Line Gevelt Andersen (foran), og noen av programlederne i NRK P1+. Foto: Jon Annar Fordal, NRK.