Danske kanaler på DAB+

Danmarks Radio sender nå alle sine kanaler på DAB+. Omleggingen har skjedd som et ledd i kjøreplanen for digital radio, som er politisk vedtatt.

Av

Omleggingen skjedde 4. mars i år og er en del av veikartet for digital radio. Dersom 50 prosent av radiolyttingen er digital i 2018, vil FM-båndet bli slått av fra 2019. 

Reviderer kjøreplanen

Danskenes kjøreplan for digital radio er for tiden under revisjon av danske politikere. Utfallet er ennå uvisst.

I påvente av planen har imidlertid Kulturstyrelsen utsatt flere avgjørelser som er knyttet til den opprinnelige DAB-planen. En av disse er utlysningen av  programtillatelser til digital radio i DAB-blokk 3. Søknadsfristen løp ut tidligere i vinter. Avgjørelsen om tildeling er utsatt i påvente av en politisk beslutning om revisjon av kjøreplanen for digital radio. Også anbudet om informasjonskampanjen knyttet til digitalisering er utsatt til revideringen er klar.

– Digital radio er fremtiden – det er det også i Danmark, hvor DAB, internetradio og andre digitale broadcast og streaming radioformater tager over og skal løfte opgaven efter FM/AM. Hvordan den eksakte digitale køreplan skal se ud i Danmark er til debat og det er naturligt, for vi har i Danmark i modsætning til i Norge en ekstrabeskatning på radioer i bilen og det betyder, at særligt installationen af DAB i biler er en udfordring. Derudover har vi besluttet at overføre 700 mhz-båndet til mobilt bredbånd og i den forbindelse er det naturligt at vurdere om det vil have betydning for forbrugernes fremtidige digitale formatvalg. Ingen af de diskussioner stiller dog grundlæggende spørgsmål ved at radiofremtiden er digital, sier Ellen Trane Nørby (V), medieordfører i det danske Folketinget.

– Et viktig skritt mot digitalisering av radio

Danmarks Radio har i flere år arbeidet for digitalisering av radiomediet og kalte omleggingen til DAB+ et viktig skritt mot digitalisering av radio i Danmark.

– Det er gledelig at alle DR-kanalene nå er tilgjengelig på DAB. Vi vet fra lytterne at de setter pris på at radio er så lett tilgjengelig som mulig, og med nå å kunne tilby P4 DAB + også, vi gjør det lettere for de mange lyttere som lytter til radio på DAB +. Samtidig er det enda et viktig steg mot å digitalisere radioen i Danmark, sa radiosjef Tor Arnbjørn den gang.

Lytterne migrerer

Ifølge medieforsker Dennis Christensen fra DR Media Research, er det viktig at landets største radiokanal nå også på DAB:

– Vi kan ser at lytterne i økende grad tar digital radio til seg. Hvor ni prosent av radiolytting hjemme var digitalt i 2009 var 21 digital prosent i 2014. Når en så stor andel av lytting er skiftet til digital radio, er det selvfølgelig viktig at landets største radiokanal som selvstendig står for 37 prosent av radiolytting i Danmark, også blir en del av den digitale radiofamilien på DAB, uttalte sier Dennis Christensen da kanalen ble lagt over.

45 prosent har DAB hjemme

I dag har litt under halvparten – 45 prosent – av befolkningen en DAB-radio i hjemmet.

Fra 2013 til 2014 økte salget av DAB-radioer i Danmark med 51 %. I følge bransjen er etterspørselen størst etter mer kostbare radioer.

Store kjeder som El giganten, Dansk Supermarked, Fona og Expert melder alle om eksplosiv utvikling i salget. Expert har satset stort på DAB-radioer det siste året.

– Vi solgte ikke så mye tidligere, men har i desember-januar en økning på 1013 %, mot samme periode i fjor, sier Jesper Holmegaard i Expert sier til bransjenettstedet Elektronikkbranchen