NRK Båtvær og NRK Jazz legger om

Husk å stille inn radioen din på nytt. Fra og med onsdag 2. oktober flyttes NRK Jazz og NRK Båtvær over på DAB+plattformen.

Av

DAB-radio er i virkeligheten to ulike tekniske formater og man skiller mellom DAB og DAB+. I dag sendes det radio i begge format, men etter FM-slukking skal all radio sendes i DAB+. Frem til da skjer det en gradvis omlegging.

Det er i første rekke nisjekanalene som flyttes over i DAB+. Radiokanalen NRK Sport er allerede kun å høre på DAB+.

Nå er det nisjekanalene NRK Jazz og NRK Båtvær som flyttes over. NRK Båtvær endrer samtidig navn til NRK Vær.

LENKE: Mer om DAB og DAB+

Hva betyr det for deg som radiolytter

De alle fleste radiolyttere vil ikke merke forskjellen, men alle må huske å gjøre et nytt søk på DAB-radioen. DAB-radioer lagrer kanaler mellom hvert søk og man må derfor gjøre et aktivt søk av kanaler. For mange er dette en ny funksjonalitet, som er annerledes fra FM-radioer, der man søker langs frekvensbåndet fra gang til gang. Nye kanaler hentes inn ved å holde kanalsøkknappen inn i tre sekunder.

Er du en av dem som har en gammel DAB-radio som er kjøpt før 2009, er sjansen stor for at du ikke lengre vil høre kanaler som sendes i DAB+. De første DAB-radioene har ikke utstyr som kan ta imot det oppgraderte formatet. Nye DAB-radioer kan imidlertid ta inn all varianter.

NRKs distribusjonssjef for radio, Petter Hox, beklager at en del radiolyttere vil oppleve at nisjekanalene gradvis vil bli stumme.

– Jeg skjønner at noen ikke liker dette. Samtidig begynner det å bli tre – fire år siden slike radioer var å få kjøpt. Dette begynner å bli gamle radioer og det kan uansett lønne seg å investere i nye og mer brukervennlige radioer som støtter DAB+, sier NRKs Petter Hox.

Fra årsskiftet vil både barneradioen NRK Super, ungdomstilbudet NRK mP3 og det samiske radiotilbudet på NRK Sápmi bli rene DAB+kanaler.

Ingen endringer for hovedkanalene

NRK Jazz kan du fortsatt også høre både som nettradio og via et fjernsynsapparat. NRK Båtvær er et tilbud som lages i tett samarbeid med Meteorologisk Institutt. Dette spesialværvarslet sendes på DAB-nettet i tre versjoner. Et varsel for kysten av Sør-Norge, et for Vest-Norge inkludert Trøndelag og et for Nord-Norge.

Det skjer ingen flytting verken av NRKs hovedkanaler P1, P2, P3 eller av P4 eller Radio Norge på kort sikt. Det er først i 2017 når digitaliseringen av radioen er planlagt å være ferdig at FM-nettet slukkes og alt samtidig flyttes over til DAB+.

Kun DAB+radioer i salg nå

Den som kjøper seg DAB-radio i dag kan være helt trygg på at det er en DAB+radio. Alle DAB-radioer som er solgt i Norge de siste tre – fire årene støtter DAB+.

DAB-radioer kommer i alle prisklasser og det selges radioer i samme prissjikt for FM-radioer. DAB-utvalget er blitt stort og i enkelte butikker selges det ikke lengre FM-radioer. Å kjøpe seg et DAB-adapter er også en mulighet for å gjøre radioen digital. Det finnes slike adaptere både for bilradioer og hjemmeanlegg.

Veldig mange må installere adapter i bil for å gjøre radioen digital.

Flere kanaler

Radiodigitaliseringen gjør at det blir plass til flere kanaler og alle kringkastere sier de kommer med nye kanaler. NRK lanserer to nye kanaler og den første kommer allerede onsdag 2. oktober.

NRK P1+ vil være et radiotilbud for et voksent radiopublikum. Her vil kjente og kjære radiostemmer som Hans-Petter Jacobsen, Viggo Valle, Kari Sørbø, Karin Wetlesen, Rune Alstedt og Erik Forfod bli å høre.

På nyåret kommer nok en ny NRK-kanal. En radiokanal som skal tilby et innhold som ligger mellom P1, P2 og P3 og være myntet på unge voksne.

Både P4 og flere andre har sagt de skal utvide sitt tilbud. Det betyr at norske radiolyttere snart kan velge mellom rundt 40 kanaler.

LENKE: Les mer på NRKs sider